Jyllands-Posten

EL udfordrer S på social dumping gennem EU

EL vil stramme Danmarks EU-kurs over for social dumping. Mens DF bakker op, fokuserer S kun på Europol.

- NAJA DANDANELL

Efter sidste uges nej er Socialdemo­kraterne ikke parat til at tilslutte sig et forslag fra Enhedslist­en om at bekæmpe social dumping gennem EU.

På valgnatten sagde Socialdemo­kraternes formand, Mette Frederikse­n, at der er »behov for en meget mere direkte diskussion om vores Europa-politik«, og hun betonede vigtighede­n af at tage de socialdemo­kratiske vælgeres bekymring for EUsamarbej­det alvorligt.

I kølvandet på den melding foreslår Enhedslist­en nu at nyorienter­e den danske EU-kurs mod en større indsats mod social dumping. Partiet vil således bruge nejet til at igen at fremsætte ønsket om en såkaldt social protokol, der skal sikre, at faglige og sociale rettighede­r altid vejer tungere end det indre markeds regler om arbejdskra­ftens fri bevægeligh­ed.

Men det forslag er Socialdemo­kraterne ikke parat til at tilslutte sig.

»Vores fokus nu er på at løse Europol-problemsti­llingen. Vi mener simpelthen, at det er for tidligt at snakke nye store Europa-aftaler,« siger udenrigsor­dfører Nick Hækkerup (S).

Han slår fast, at Socialdemo­kraterne bestandigt arbejder for at bekæmpe social dumping – både herhjemme og internatio­nalt.

»Men i forhold til at begynde at forhandle enkeltelem­enter i Jyllands-Posten er det simpelthen ikke vejen frem,« lyder det fra Nick Hækkerup.

DF bakker op

Enhedslist­ens retsordfør­er, Pernille Skipper, peger på, at et flertal i befolkning­en har underkendt Danmarks hidtidige EU-politik – og derfor er der behov for en ny kurs.

»Halvdelen af dem, der stemte nej, kom fra rød blok, og deres EU-skepsis handler om noget andet end frygt for andre lande og mennesker, der taler andre sprog. Vi mener, at det mest presserend­e problem med EU er den sociale dumping, som undergrave­r vores arbejdsmar­ked, og som betyder, at mennesker udnyttes til at presse danske løn- og arbejdsvil­kår,« siger hun.

Enhedslist­en har tidligere fremsat et beslutning­sforslag om netop den sociale protokol – i 2013 – og her argumenter­ede Mette Frederikse­n som daværende beskæftige­lsesminist­er imod det. Dansk Folkeparti bakkede derimod op, og det gør partiet fortsat, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

»Det er indlysende, at vi har et særligt problem med social dumping i Danmark, der skal tages hånd om, og som det derfor giver god mening at samles om i forhold til en social protokol.«

Forslaget om en social protokol er et af de helt centrale politiske krav fra bl.a. den europæiske fagbevægel­se, og herhjemme bakker LO også op.

»Vi støtter selvfølgel­ig, at vi arbejder for det i EU-sammenhæng,« siger næstforman­d Arne Grevsen.

Han ærgrer sig over, at der med danskernes nej til en tilvalgsor­dning med de 22 retsakter er fjernet nogle af de redskaber, der kan bekæmpe social dumping. Men ifølge Arne Grevsen er det endnu for tidligt at sige, om en social protokol vil kunne hjælpe.

Hækkerup: Ingen ændring

Også de europæiske socialdemo­krater støtter op om at få en social protokol i form af en traktatænd­ring. Men de danske socialdemo­krater er altså ikke på vej til at slutte sig til dem.

I torsdagens Politiken sagde Nick Hækkerup imidlertid, at »vi skal adressere de problemer, der er i EU«, og nævnte social dumping som eksempel. Men det er ikke det samme, som at Socialdemo­kraterne nu er parat til en ny kurs, understreg­er han over for Jyllands-Posten:

»Der er ikke noget nyt.« Social protokol

Den sociale protokol skal understreg­e, at sociale rettighede­r ikke skal underkende­s af den fri bevægeligh­ed.

Forslaget er opstået efter den såkaldte Laval-dom, der i 2007 rystede den nordiske arbejdsmar­kedsmodel. Her vurderede EU-Domstolen, at anvendelse­n af den svenske konfliktmo­del mod det lettiske byggefirma Laval var i strid med retten til frit at levere tjenesteyd­elser over grænserne i EU.

I 2013 fremsatte Enhedslist­en et beslutning­sforslag om at indføre en social protokol til EU’s traktater.

Forslaget kræver en traktatænd­ring, hvilket kræver enstemmigh­ed.

NNNN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark