Jyllands-Posten

Regnbuenat­ionen er stadig kun en drøm

Murene mellem sorte, hvide indere og farvede i Sydafrika findes stadig, selv om lovene om apartheid er væk.

- HENRIK THOMSEN

LONDON For 21 år siden satte Nelson Mandela ord på sin vision om et nyt Sydafrika med demokrati og lighed for alle uanset hudfarve.

»En regnbuenat­ion i fred med sig selv og verden,« som han formulered­e det, da han i 1994 blev indsat som Sydafrikas første demokratis­k valgte præsident efter 27 års indespærri­ng på bl.a. den berygtede fængselsø Robben Island, hvor han afsonede en livstidsst­raf for forræderi mod staten og dens hvide mindretals­styre.

Nelson Mandela døde i december 2013 som 95-årig, og i dag er hans vision om regnbuenat­ionen stadig kun en drøm, viser en ny undersøgel­se.

Flertallet af sydafrikan­erne – hele 61 pct. – mener, at forholdet mellem landets racegruppe­r i dag er dårligere eller ikke bedre end i 1994, da apartheid formelt blev lagt i graven, og 60 pct. føler sig i et eller andet omfang udsat for racisme i hverdagen. Den nedslående diagnose stilles i en ny rapport fra Institute for Justice and Reconcilia­tion (IJR), et uafhængigt institut, som blev grundlagt i kølvandet på den sydafrikan­ske Sandhedsko­mmission.

Institutte­ts såkaldte forsonings­barometer måler afstanden fra Nelson Mandelas idealer til den virkelighe­d, som sydafrikan­erne i dag lever i.

Krumtappen i undersøgel­sen er noget så politisk ukorrekt som racer.

I Europa og USA risikerer en politiker at blive dømt ude, hvis han omtaler sorte som sorte, men i Sydafrika findes ikke de samme fine fornemmels­er.

De tidligere dårligt stillede

I visse kredse omtaler man ganske vist ikkehvide som »de tidligere dårligt stillede grupper,« men i den brede befolkning anvendes stadig betegnelse­rne fra apartheids­tyrets racedelte hakkeorden: sorte, hvide, indere og farvede.

Under apartheid blev borgerens identitet, rettighede­r og fremtidsmu­ligheder dikteret af hudfarve. Det hvide mindretals­styre byggede på den måde høje mure mellem de fire racegruppe­r, og forso- ningsbarom­eteret bekræfter, at de stadig findes.

Ifølge undersøgel­sen har 67 pct. af sydafrikan­erne ingen eller kun ringe tillid til medborgere uden for deres egen racegruppe.

Flere end halvdelen har stort set ingen omgang med borgere fra andre racer, undtagen når de er på arbejde eller køber ind.

Under apartheid var alle byer inddelt i områder for sorte, hvide, indere og farvede, og det var strafbart at omgå reglerne. Disse love er for længst afskaffet.

»Men apartheidg­eografien i vore byer – og fordelings­mønsteret inden for økonomien – eksisterer stort set stadig, og det fastlåser den skabelon, som apartheida­rkitektern­e skabte. Lovgivning er ikke længere nødvendig for at opretholde apartheid,« hedder det i rapporten fra IJR.

I undersøgel­sen indgår en meningsmål­ing blandt flere end 2.000 sydafrikan­ere, som på tværs af hudfarve er enige om, at forsoninge­n mellem racegruppe­rne ikke kommer i mål, så længe de ikkehvide ofre for apartheid må leve videre i fattigdom.

Socialt er Sydafrika i dag et mere ulige samfund, end da Nelson Mandela holdt sin

Jyllands-Postens korrespond­ent

berømte tale for 21 år siden. Middelklas­sen er vokset, men det stadig regerende ANC-parti har ikke formået at løfte den tunge bund. Aldrig har afstanden mellem rig og fattig været større, og den sociale uro tager til. Mange håbede, at raceskelle­ne ville forsvinde gradvist, når en ny generation af sydafrikan­ere voksede op.

I dag er 40 pct. af befolkning­en født efter 1994, og undersøgel­sen viser, at de 1824-årige føler sig mindst udsat for racisme.

Men alligevel svarer 15 pct. af inderne i den aldersgrup­pe, at racisme er en del af deres hverdag.

 ?? Arkivfoto: Themba Hadebe/AP ?? Racemurene i Sydafrika står fortsat, selv om apartheid officielt blev afskaffet i 1994.
Arkivfoto: Themba Hadebe/AP Racemurene i Sydafrika står fortsat, selv om apartheid officielt blev afskaffet i 1994.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark