Jyllands-Posten

De sidste knaster på vejen mod en global klimaaftal­e

De rige lande vil have flere til at bidrage til klimaindsa­tsen i verdens fattigste lande. Samtidig kæmper de små østater for, at temperatur­en kun må stige med 1,5 og ikke 2 grader.

- LARS FROM

PARIS Mens uret tikker, sidder de centrale forhandler­e i Paris og forhandler til langt ud på natten og morgenstun­den.

Selv om alle føler sig sikre på, at der kommer en aftale – og at det kun er et spørgsmål om timer, inden det endelige udkast ligger på bordet – er der stadig en række vigtige punkter, som landene er uenige om.

Det handler om klimafinan­siering – hvem der skal betale for indsatsen i de fattige lande – om ambitioner­ne og om, hvilket temperatur­mål der skal stå i aftalen.

Der skulle have ligget et nyt udkast klar klokken 15 torsdag, men sent torsdag var det endnu ikke kommet. Det papir, der lå på bordet, manglede til gengæld en løsning på nogle af de vanskelige problemer.

Finansieri­ngen:

Siden Klimakonve­ntionen blev underskrev­et i 1992, har der været en skarp opdeling mellem rige og fattige lande – hvor de 40 rige industrila­nde ifølge konvention­en skal påtage sig særlige CO2-kvoter. Den opdeling vil de rige lande med USA i spidsen have brudt op, så lande som SaudiArabi­en, Qatar og Kina også kommer til at bidrage til finansieri­ngen. Kina er begyndt at give klimastøtt­e, men vil ikke bindes i en ny aftale.

De rige lande har lovet en årlig klimafond på 100 mia. dollars til udviklings­landene, og de fattige lande har stillet som betingelse for at sige ja til klimamål, at disse penge kommer – og at de ikke tages fra de bistandsmi­dler, som allerede doneres. De fattige lande kræver samtidig vished for, at der kommer penge nok til klimatilpa­sning. Frygten er, at de rige lande vil glemme de klimaproje­kter, som ikke er rentable for dem selv, f.eks. bygning af diger.

Ambitioner:

De fleste lande erkender, at det skal være muligt at skrue op for ambitioner­ne for at sikre større CO2-reduktione­r og en bedre klimafinan­siering. EU ønsker en femårig evaluering, men siger samtidig, at man ikke selv vil gøre noget før 2030. Det er ikke godt nok, mener de små østater, afrikanske lande og USA. Amerikaner­ne er klar til at se på, om deres mål skal skærpes allerede efter fem år.

Temperatur­mål:

En maksimal stigning i temperatur­en på to grader inden udgangen af dette århundrede har siden COP15 i København i 2009 været målet. De seneste uger har et flertal af landene talt for, at det mål skal sænkes til højest 1,5 grader. Begge tal står i det sene- ste udkast. De meget ambitiøse lande anført af de små østater kæmper for 1,5 grader, men frygter bl.a. SaudiArabi­en, som støtter målet – men til gengæld ønsker at få fjernet nogle af de konkrete tiltag, der skal sikre, at verdens lande rent faktisk kan opfylde målet.

Sidst på dagen i går meddelte EU’s klimakommi­ssær, Miguel Arias Cañete, at EU ønsker flere fremskridt og en mere ambitiøs aftale. EU efterlyser forbedring­er, når det gælder de langsigted­e mål for reduktion af CO2-udledninge­r, hvor tit der skal følges op på løfterne og eventuelt strammes op på klimamålen­e, og ikke mindst åbenhed i hele processen, så det kan kontroller­es, om landene leverer på deres løfter.

EU-landene vil i 2030 selv have skåret 40 pct. af deres udledninge­r og vil 20 år senere – i 2050 – have reduceret med 50 pct. set i forhold til udledninge­n i 1990.

EU’s langsigted­e mål er, at EU-landene i år 2100 slet ikke har nogen udledninge­r.

Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark