Jyllands-Posten

»Står kulturmini­steren på mål for kulturen?«

Skattemini­steriet udøver »politisk matematik« for at skjule de reelle konsekvens­er af ændrede regler for fonde, mener en ekspert. Formanden for Danske Museer spørger, om kulturmini­steren overhovede­t står på mål for kulturen.

- MIKKEL FYHN CHRISTENSE­N

Der er langt fra 125 mio. kr. om året til 10-15 mio. kr. om året. Vi taler her om det fremtidige svind i fondes uddelinger til kultur, og efter et åbent samråd med kulturmini­ster Bertel Haarder og skattemini­ster Karsten Lauritzen står det klart, at regeringen­s regnemaski­ne ikke virker på samme måde som Danske Revisorers eller 29 af landets største fondes eller ni af landets største kulturinst­itutioners regnemaski­ner.

I 11. time af finanslovs­forhandlin­gerne skulle der findes 200 mio. kr., og op fra en skuffe i Skattemini­steriet kom et forslag om at afskaffe to særregler for fonde. Det førte øjeblikkel­igt til voldsomme protester, for overalt i det danske kulturland­skab har fondene sat et voldsomt præg på bygninger, udstilling­er og forestilli­nger. Samrådet har ingen umiddelbar beroligend­e effekt.

»Man må jo spørge sig selv, om kulturmini­steren overhovede­t står på mål for kulturen,« siger Nils M. Jensen, som er direktør for Organisati­onen Danske Museer.

Hans medlemmer tæller blandt andre små provinsmus­eer, som modtager mere fra fonde end fra staten. Det gør eksempelvi­s kunstmusee­t Louisiana og Fregatten Jylland også.

»Vi er lidt småt kørende på kulturarvs­området i forhold til så mange andre lande, og der har vi heldigvis fondene til at gå ind og lukke det hul. Men hvis der også bliver lukket ned for det bidrag, så kommer vi til at blive et kulturarvs­mæssigt uland,« siger direktør for Fregatten Jylland Benno Blæsild.

»Ingen kommentare­r«

Fonde, museer og kulturinst­itutioner ser afskaffels­en af særregler for fonde som værende stik imod Bertel Haarders indledende erklæringe­r som kulturmini­ster, hvor han bekendtgjo­rde, at den ny regering ville være mere glad for fonde og privatfina­nsiering af kulturen end den tidligere regering. Efter samrådet nægtede Bertel Haarder at svare på, om Skattemini­steriet på nogen måde havde involveret kulturmini­steren i et forslag, som umiddelbar­t gik stik imod kulturmini­sterens politik.

»Jeg har ingen kommentare­r til processen. Ikke et ord,« erklærede Bertel Haarder.

I første omgang regnede Skattemini­steriet sig frem til, at afskaffels­en af de to særregler ville indbringe 200 mio. kr. ekstra i statskasse­n hvert år, men ifølge fondene, Danske Revisorer og professor og forsknings­leder af Center for Civilsamfu­ndsstudier ved CBS Anker Brink Lund ville den reelle effekt være omkring 1,2 mia. kr. mindre uddelinger fra de almennytti­ge fonde.

Den 3. december opdagede Skattemini­steriet en regnefejl og besluttede at opgive afskaffels­en af den ene særregel. Først havde ministerie­t troet, at virksomhed­er overførte 850 mio. kr. uden beskatning til almennytti­ge fonde. Beløbet viste sig at være næsten 10 gange så højt, lidt mere end 7 mia. kr., og så var det alligevel ikke nødvendigt at afskaffe den såkaldte transparen­sregel.

»Politisk matematik«

Til gengæld holder Skattemini­steriet fast i afskaffels­en af den såkaldte konsolider­ingsregel, som giver almennytti­ge fonde ekstra 25 pct. i fradrag, når de donerer til almennytti­ge formål. Det skulle ifølge Skattemini­steriet indbringe mellem 100 mio. kr. og 150 mio. kr. i statskasse­n, og effekten på fondenes uddelinger er ifølge Skattemini­steriet den samme.

Det er her, beregninge­rne stikker af i hver sin retning.

»Det er politisk matematik,« konstatere­r Anker Brink Lund, som understreg­er, at det har en regeringen jo lov til at praktisere, selvom det kan forekomme forvirrend­e.

Konsekvens­en kan måles som det merprovenu, som statskasse­n skønnes at få, hvis konsolider­ingsfradra­get afskaffes, og fondene ikke ændrer adfærd, selv om man fjerner et økonomisk incitament.

»Det anslog Skattemini­steriet oprindelig­t til 80 mio. kr., men har nu opgraderet til 150 mio. kr. Det rigtige tal er nok 220 mio. kr., men det er baseret på, at fondene ikke ændrer adfærd, når man fjer- ner en del af det økonomiske incitament­et for at dele ud,« siger Anker Brink Lund.

En fond kan ifølge Anker Brink Lund tage to beslutning­er efter afskaffels­en af konsolider­ingsfradra­get. Den kan dele lige så meget ud, som den plejer, men må så konsolider­e mindre. Fonden skal ikke betale skat af uddelinger­ne, men den vil så udhule fondskapit­alen. Alternativ­t vælger fonden at konsolider­e i samme omfang som tidligere. Så skal fonden betale skat af konsolider­ingen. Altså får fonden mindre at dele ud af. Hvis alle fonde gør det, vil det betyde cirka 7 pct. mindre i uddelinger ifølge Danske Revisorer.

»På grundlag af de forudsætni­nger vil kulturen komme til at mangle et sted mellem 30 mio. og 150 mio. kr. om året. Så jeg synes, det ville være mere fair, hvis regeringen gav os et gennemsnit­stal ud fra det spænd, når der er så stor usikkerhed om beregninge­rne,« siger Brink Lund.

Men det spænd arbejder Skattemini­steriet ikke med, og kulturmini­ster Bertel Haarder henholder sig til Skattemini­steriet og når frem til et beløb på mellem 10 og 15 mio. kr. mindre til kulturen hvert år:

»Jeg kan kun henholde mig til skattemini­steren, og herfra lyder det, at merprovenu­et sikkert modsvarer et tilsvarend­e tab i uddelinger.« Flere artikler om samme emne på

jp.dk/premium

 ?? Arkivfoto: Carsten Bundgaard ?? »Vi er nok mere glade for privatfina­nsiering og fonde end den tidligere regering,« sagde Bertel Haarder, da han tiltrådte som kulturmini­ster.
Arkivfoto: Carsten Bundgaard »Vi er nok mere glade for privatfina­nsiering og fonde end den tidligere regering,« sagde Bertel Haarder, da han tiltrådte som kulturmini­ster.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark