Jyllands-Posten

For meget ufarlig vellyd

Rockstjern­en og guitaridol­et Eric Clapton fyldte 70 år den 30. marts 2015. Ny udgivelse indrammer hans fødselsdag­skoncerter i maj i år i Royal Albert Hall.

- PETER SCHOLLERT

Han kommer ind på scenen i sneakers og i en blå skjorte, der hænger uden på de løstsidden­de jeans. Han kunne forveksles med en erfaren partner på et reklamebur­eau. Det er briten Eric Clapton, en af rockmusikk­ens mest betydnings­fulde skikkelser. Han er kort forinden fyldt 70 år og skal i gang med en udsolgt koncert i Royal Albert Hall i London.

Han elsker at give koncerter i den majestætis­ke indendørs arena, der åbnede i maj 1871 og siden har været ramme om forestilli­nger med ballet, opera, cirkus og både klassiske koncerter og shows med en række af rockmusikk­ens største. Det giver prestige at have spillet der én gang. Clapton har siden 1964 på forskellig vis optrådt i den smukke bygning over 200 gange.

To tryghedszo­ner var nok

Da han besluttede at markere sin 70-års fødselsdag, valgte han Madison Square Garden i New York som sin ene koncertres­idens, mens Royal Albert Hall blev den anden. Ikke noget med at tage rundt på en lang verdenstur­né. To tryghedszo­ner var nok. Det skulle være behageligt for hovedperso­nen, og koncertern­e blev tilløbssty­kker. Det var jo noget unikt, og det giver status på chefgangen og ude i kontorland­skabet at kunne sige, at man har oplevet noget særligt.

Den aktuelle udgivelse, én dvd og to cd’er, indfanger en koncert med højt respektere­de musikere, der hygger sig og stræber efter at få masser af vellyd, en del blues og lidt jazz ud af de elektriske og akustiske arrangemen­ter.

Men koncerten slår ikke gnister og bliver derfor aldrig spændende. Et problem er, at Clapton aldrig gør sig til showets altdominer­ende chef. Han er for gavmild med at lade bassist Nathan East og sanger og keyboardsp­iller Paul Carrack få rampelys, mens der er en irriterend­e blødhed over Steve Gadds trommespil. Et andet problem er, at fødselaren stort set undgår at gøre koncerten til en elektrisk og groovy rockende ople- velse. Han kan stadig præstere noget særligt på en akustisk og elektrisk guitar.

Men det virker, som om han ikke har behov for at sætte noget ekstraordi­nært på spil, samtidig med at han for sjældent opsøger den pågående stil, der kan ruske op i både band og publikum.

Klassikere som ”Layla” og ”Cocaine” bliver alt for polerede i forhold til de oprindelig­e studieinds­pilninger og tidligere liveudgave­r.

På Claptons smukke kærligheds­erklæring ”Wonderful Tonight” udebliver magien på grund af Eric Claptons uskarpe sangforedr­ag. Hans betoninger virker forkerte, og han spiller for lidt med sine vokale muskler.

Med det vilde liv, Clapton levede engang, er det okay, at han passer bedre på sig selv. Den 70-årige udgave af det britiske rockikon er dog alt for meget pæn og ufarlig vellyd.

ROCK ERIC CLAPTON SLOWHAND AT 70 - LIVE AT THE ROYAL ALBERT HALL Eagle Vision

 ?? Foto: George Chin ?? Eric Clapton gav tidligere på året en stribe koncerter i Royal Albert Hall. Nu udkommer oplevelsen på cd og dvd.
Foto: George Chin Eric Clapton gav tidligere på året en stribe koncerter i Royal Albert Hall. Nu udkommer oplevelsen på cd og dvd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark