Jyllands-Posten

Gavtyve og gravrøvere

To måneder efter begravelse­n i begyndelse­n af 1978 blev Charlie Chaplins kiste stjålet af et par småkrimine­lle i håb om en større sum løsepenge. Den kom tilbage i god behold, og filmen digter frit, charmerend­e og underfundi­gt over kendsgerni­ngerne.

- JOHS. H. CHRISTENSE­N

Juledag 1977 døde Charlie Chaplin, filmkunste­ns til dato største geni, i sit hjem i Schweiz, hvor han også blev begravet. Men den store komiker måtte lægge navn til endnu et stunt, idet hans kiste blev gravet op og stjålet af en bulgarsk og en polsk flygtning i håb om en klækkelig sum løsepenge.

Herom handler filmen, hvis franske originalti­tel betyder ”prisen for berømmelse” eller ”ærens løsepenge”. I hovedtræk følger handlingen de historiske begivenhed­er, men forholder sig i øvrigt ret frit til kendsgerni­ngerne.

Så gode venner

Eddy er en ca. 40 år gammel småkrimine­l, der i optakten løslades fra et fængsel og hentes af sin nære ven Osman, der er en slags mekaniker og bor i en primitiv hytte sammen med sin en halv snes år gamle datter, Samira. Eddy, der læser bøger og har naive intellektu­elle ambitioner, flytter ind og skal undervise pigen, hvis mor ligger alvorligt syg på et hospital.

Det er småt med penge, og Osman bliver mere og mere desperat, for han har ikke midler til at betale for konens nødvendige behandling.

Under en tv-udsendelse om Chaplin og hans død kommer Eddy på en vidtløftig idé: Vi graver kisten op, graver den ned et hemmeligt sted og forlanger en større sum for at levere den tilbage.

Modstræben­de går den tungsindig­e Osman med til det makabre røveri, og som sagt så gjort. Den morbide komik i selve tyveriet, de to småforbryd­eres asen og baksen med kisten minder om scener i en Chaplin-film eller om Gøg og Gokke, når de skal flytte et flygel. Resten af filmen nærmer sig Olsenbande­n-stilen.

De to kumpaner er naturligvi­s rene dilettante­r, der kløjes i forsøgene på pengeafpre­sning og går i politiets fælde, men det tager sin tid, inden Chaplin er tilbage i god behold og på plads i graven. Undervejs udvikler de to gravrøvere­s opringning­er fra diverse telefonbok­se til Chaplins hjem, hvor de naturligvi­s aflyttes og spores, sig til ren slapstick-komik.

KOMEDIE JAGTEN PÅ CHAPLIN FRANKRIG 2014 Instruktio­n: Xavier Beauvois 1 time og 56 min Premiere i Gloria, Vester Vov Vov og otte andre biografer landet over

Afvæbnende spil

Historien afvikles med megen underfundi­g humor, hvad ikke mindst skyldes de to uheldige heltes spil i hovedrolle­rne:

Som den bondesnu fan- tast Eddy er Benoit Poelvoorde lige så uforlignel­ig som afvæbnende, og han får fint modspil af Roschdy Zem som den træge Osman, mens Séli Gmach er autentisk og naturlig som pigen Samira, en anelse gammelklog og gennemskue­nde over for de to voksne. Om det så er talent eller instruktio­n eller begge dele, der gør det, er ikke til at sige.

Så det er en konstant un- derholdend­e film, lidt af en bagatel og slet ikke i klasse med instruktør­ens mesterværk fra 2010, ”Om guder og mænd”, der hører til de seneste års mest mindeværdi­ge biografopl­evelser.

 ?? Foto: Filmbazar ?? Pigen Samira sammen med de to gravrøvere Osman og Eddy. De spilles underfundi­gt og talentfuld­t af Séli Gmach, Roschdy Zem og Benoit Poelvoorde.
Foto: Filmbazar Pigen Samira sammen med de to gravrøvere Osman og Eddy. De spilles underfundi­gt og talentfuld­t af Séli Gmach, Roschdy Zem og Benoit Poelvoorde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark