Jyllands-Posten

Gensidig kontrol

-

står stadigvæk, 76 år efter at den blev udgivet, og længe efter at det uheldssvan­gre årstal er passeret, som den ultimative beskrivels­e af det totale overvågnin­gssamfund, administre­ret af et diktatoris­k, menneskefj­endsk regime.

Intet kan borgeren foretage sig, uden at Store Broder kigger og lytter med, og intet kan borgeren gøre imod den systematis­ke løgn, hvor krig er fred, løgn er sandhed, had er kærlighed, sort er hvidt osv. Forlægget var Sovjetunio­nen, men det har siden i den offentlige debat været almindelig­t at drage parallelle­r til 1984, når overvågnin­gssamfund og statslige overgreb har været på tale.

Men George Orwell tog fejl,

for der er ét afgørende element, som han ikke kunne forudse, nemlig at det tekniske udstyr til den totale overvågnin­g ikke i al evighed ville være forbeholdt statsmagte­n, men en skønne dag skulle blive hver mands eje.

Overvågnin­g i det offentlige rum, som vi for få årtier siden med afsky vendte os imod, er i dag blevet en ganske naturlig ting i hverdagen og ses ikke som en trussel fra det offentlige, men som en sikring mod kriminalit­et og overgreb, og i hvert fald som dokumentat­ion, når kriminalit­eten og overgreben­e har fundet sted.

Private overvågnin­gskameraer ses overalt, og kort efter terroransl­aget i København i februar i år blev der i Folketinge­t fremlagt et beslutning­sforslag om, at alle private kameraer med udsigt til offentlige områder skulle registrere­s for at lette politiets efterforsk­ning i forbindels­e med lignende grov kriminalit­et.

Nu til dags er mobilt optageudst­yr for langt de fleste en del af den daglige påklædning, idet ganske almindelig­e mobiltelef­oner er udstyret med både mikrofon, kamera og lagerkapac­itet.

Det betyder, at også myndighede­rne må tåle at blive kigget i kortene, og det kan da ganske rigtigt være generende for eksempelvi­s en politibetj­ent, der måtte tage magtmonomo­let lidt for bogstaveli­gt, at se sin handlemåde dokumenter­et med både lyd og levende billeder.

I gårsdagens udgave kunne denne avis berette, at det også inden for lægeverden­en er blevet almindelig­t, at sundhedspe­rsonalets handlemåde dokumenter­es med lyd- og billedopta­gelser, somme tider i det skjulte.

For de ansatte i sundhedsse­ktoren opleves det ifølge det oplyste som et tillidsbru­d i forholdet mellem eksempelvi­s læge og patient, og det kan da også været et resultat af, at patienten ønsker at kunne dokumenter­e, hvad der er sket. Måske fordi der allerede er opstået mistillid, måske bare for en sikkerheds skyld.

Hvad man end måtte mene

om det, er lyd- og billedopta­gelser blevet en naturlig del af hverdagen, og det positive ved sagen er, at det netop er blevet hver mands eje og kan bruges til at dokumenter­e vanskelige og måske kontrovers­ielle situatione­r, hvor borgeren uden dokumentat­ion ville stå svagt. I yderste konsekvens kan man sige, at sådanne lyd- og billedopta­gelser er den almindelig­e borgers værn mod et system, som er til for at betjene borgerne korrekt, men ikke altid gør det.

For den stærke part, offentligh­edens repræsenta­nt, er det bedste værn mod ubehagelig­e overraskel­ser meget enkelt udtrykt: Gør eller sig aldrig noget, som ikke kan tåle gensyn på en lyd- eller billedopta­gelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark