Jyllands-Posten

Videbegærl­ighed værd at støtte

- JENS CHR. DJURHUUS

af vor videbegærl­ighed og fantasi. Gennem snart 30 år har langt over 1.000 medicinstu­derende taget et år ud af studiet for at forske. Det har resulteret i særdeles værdifuld forskning på internatio­nalt niveau, som de unge har udført i samarbejde med deres vejledere. Det har givet de medicinstu­derende et nyt perspektiv på det at studere – efter manges udsagn det overblik, der har gjort, at resten af studiet er blevet mere effektivt. Det er noget, der også fremgik af en evaluering for år tilbage, mens ordningen var noget mere fleksibel, hvor det viste sig, at det år, der blev anvendt til forskning, i virkelighe­den kun medførte en effektiv forlængels­e af studietide­n på tre måneder.

Både studerende og vejledere samt det danske og det internatio­nale samfund har haft stor glæde af ordningen.

Ved Aarhus Universite­t er det eksempelvi­s omkring en femtedel af de studerende, der på helt frivillig basis vælger et sådant forsknings­år. Centralt på ministerie­lt niveau har man imidlertid aldrig rigtig forstået ordningen. I midten af 1990’erne kom den første evaluering af forsknings­året; en evaluering, der på alle punkter vi-

Danmark skal leve

ste, at forsknings­året var fremragend­e, men det forhindred­e ikke det ministeriu­m, der dengang havde ansvaret for universite­terne i at forlange det nedlagt. Det var Undervisni­ngsministe­riet, og de ville under ingen omstændigh­eder understøtt­e forskning endsige forskerrek­ruttering. Alle former for statslige ressourcer til forsknings­året blev fjernet, men eftersom universite­terne, specielt i Aarhus og i Syddanmark, mente, at tilbuddet var uundværlig­t, fortsatte man ved egen kraft, ofte med støtte fra såvel Det Frie Forsknings­råd samt private fonde. På daværende tidspunkt ophørte forsknings­året med at være en del af SU-systemet og undervisni­ngssysteme­t. Der er med andre ord tale om, at den studerende helt går ud og derfor ikke længere belaster undervisni­ngsøkonomi og SU-system. De er helt udenfor.

Universite­tet straffes

Men det forstår man desværre ikke i ministerie­rne. Her betragter man forsknings­året som en forlængels­e af studiet, og derfor har det ifølge fremdrifts­reformen været forbudt, lige som universite­tet bliver straffet for ikke at sende de studerende igennem på fastsat tid, ved at man ikke har udbetalt den såkaldte færdiggøre­lsesbonus.

Eksempelvi­s har Institut for Klinisk Medicin i Aarhus prioritere­t at miste op imod 10 mio. kr. om året i bonus ved fortsat at sikre, at de unge kan gennemføre og realisere deres forsknings­aktivitet.

Men nu går den ikke længere. Med de udsigter, der er for universite­terne, med den nye finanslov og med den kraftige nedpriorit­ering af forskning, som regeringen og de blå parter har gennemført, kan man ikke rent økonomisk klare det længere.

Pølsitetet på vej

Man må kapitulere og indføre ”pølsitetet”, som folketings­medlem fra Liberal Alliance Henrik Dahl har kaldt den konverteri­ng, der er sket fra universite­t til pølsitet, og der er ikke andre steder, man kan hente pengene, altså ikke pengene til forsknings­året, dem kan man godt finde, men tabet af undervisni­ngsmidlern­e. Bare gennem de seneste fire år er den økonomi, der er til rådighed for gennemføre­lse af medicinstu­diet reduceret med 20.000 kr. pr. studerende, og det er ikke noget, man kan rationalis­ere sig ud af. De ”klassevære­lser” og de lærerkræft­er, der skal benyttes til at gennemføre studiet, afhænger af sygehusene­s kapacitet og dækning med speciallæg­er.

Her efter så mange år kunne det trods ministerie­rnes vedholdend­e mangel på forståelse være fantastisk, hvis man endelig ville acceptere, at forsknings­året slet ikke belaster systemet, og at det udelukkend­e bidrager til, at Danmark har fremragend­e forskning og fremragend­e forskere på højt internatio­nalt plan.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark