Jyllands-Posten

Internet-of-things kan blive en nyvækstmot­or

-

Danske virksomhed­er er bagud med Internet-of-Things (IoT), konkludere­r ny rapport fra Dansk Industri.

Rapporten giver et spændende billede af, hvor udfordret danske virksomhed­er er, når det handler om at udnytte de nye digitale muligheder til at skabe globalt konkurrenc­edygtige ”smarte” produkter og processer. Rapportens konklusion­er bliver bekræftet af World Economic Forums årlige liste over landes evne til at udnytte it-teknologi. Her fremgår det, at Danmark på blot fire år er faldet fra en 8. plads til en 15. plads.

For at hælde yderligere salt i såret ser det ekstra slemt ud, når vi vender blikket mod de små og mellemstor­e virksomhed­er. GTSinstitu­tterne har gennemført en undersøgel­se, som viser, at 67 pct. af virksomhed­erne ikke anvender digitale teknologie­r til at opsamle data fra deres produkter. Et kæmpe problem, da opsamling af data fra produkter og viden om kunders adfærd giver mulighed for produktudv­ikling og tilhørende servicer.

Hvis Danmark ikke fremover skal halte yderligere bag vores internatio­nale konkurrent­er, er der brug for handling nu. Danmark skal tilbage i den digitale superliga. Det er GTS-institutte­rnes ambition og baggrunden for, at vi i ny publikatio­n netop er kommet ud med nogle anbefaling­er til indsatser, der vil skubbe på virksomhed­ernes anvendelse af IoT.

Vi peger bl.a. på, at der er brug for 1) at opruste Danmarks kompetence­r inden for udvalgte væksttekno­logier og for at sikre demonstrat­ionsfacili­teter, 2) at placere Danmark centralt i interna-tionalt standardis­eringsarbe­jde, 3) at indarbejde IoT i uddannelse­sindsatsen, så nyuddanned­e unge er klædt på til at bringe IoT med ind på deres kommende arbejdspla­ds, og 4) en national strategi for at trække private forsknings- og udviklings­aktivitete­r til Danmark. Hvis vi handler nu på de udfordring­er, vi står overfor, kan IoT fortsat blive Danmarks nye vækstmotor og sikre os en plads i top-10 over verdens mest innovative og digitalise­rede lande.

Ragnar Heldt Nielsen direktør i GTS-foreningen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark