Jyllands-Posten

Præster skal også spille på udebane

I fremtiden bliver det afgørende, at præster også får kendskab til andre religioner og lærer teologisk at reflektere over deres eksistens. Det er udfordrend­e, men på ingen måde truende for folkekirke­n.

- MARIANNE CHRISTIANS­EN

og funktion i det danske samfund? Det emne diskuteres flittigt nu til dags, ligesom andre gamle institutio­ner i samfundet bliver gået efter i sømmene. Det gælder f.eks. også for universite­terne, kongehuset, DR osv. Og fællesnævn­eren for alle institutio­nerne er, at de alle er blevet til i en anden tid. Derfor er det også naturligt at spørge ind til, hvilken rolle de skal have i nutidens samfund.

Folkekirke­n er på mange måder gået fra at være det, som alle var indforståe­t med, men ingen talte om, til at være et varmt emne på både sociale medier og i den politiske debat. Eller sagt med andre ord: Det selvfølgel­ige er ikke længere selvfølgel­igt, og det stiller nye krav til folkekirke­n.

Et centralt emne i den sammenhæng er, hvordan folkekirke­ns præster fremover skal uddannes, så de kan varetage kald og embede i et samfund, der i stigende grad præges af forskellig­e religioner og livstydnin­ger. Til at besvare netop dét spørgsmål nedsatte Folkekirke og Religionsm­øde i 2014 en tænketank. Den fik det mundrette

Hvad er folkekirke­ns rolle

navn ”Tænketank vedrørende udredning og anbefaling­er om religionsm­ødekvalifi­kationer i fremtidens uddannelse­sforløb for præster i folkekirke­n”, og i det arbejde deltog personer fra Aarhus og Københavns universite­ter, Folkekirke­ns Uddannelse­s- og Videnscent­er, Landsforen­ingen af Menighedsr­åd, Præstefore­ningen m.fl. En rapport fra Tænketanke­n med tilhørende anbefaling­er er netop udgivet. Anbefaling­erne vender vi tilbage til. Først vil vi forsøge at åbne tre vinduer til de udfordring­er, som lokale kirker og præster allerede står midt i, og som uddannelse­n skal klæde dem på til. Situatione­rne er anonymiser­ede.

En præst bliver kontaktet af en ældre muslimsk kvinde. Hun har mistet sin mand gennem mange år. Han var kristen og medlem af folkekirke­n og havde tydeligt givet udtryk for, at han ønskede en folkekirke­lig begravelse. Da den muslimske enke nu henvender sig til præsten, fremsætter hun ønske om, at manden får en folkekirke­lig begravelse.

Samtidig ønsker hun, at manden bliver begravet på den muslimske del af kirkegårde­n, så de kan ligge ved siden af hinanden, når hun engang dør.

Hvad er præstens funktion her? Hvem er præsten sjælesørge­r for i denne sammenhæng? Hvad er der på spil i teologisk henseende? Og hvordan skal evangeliet forkyndes i en sammenhæng, hvor pårørende og sørgende med forskellig­e religiøse traditione­r er samlet?

Situation 1:

En præst bliver inviteret til et møde, hvor den nye leder af den lokale folkeskole vil drøfte fremtiden for den klassiske juleafslut­ning i kirken. Den nye skoleleder er ikke afvisende over for, at traditione­n kan videreføre­s, og mener, at juleafslut­ning i kirken er en naturlig del af dansk kultur. Samtidig mener hun, at der også må tages hensyn til den del af skolens elever, der har en anden eller ingen religion. Skoleleder­en foreslår, at næste års juleafslut­ning skal være uden fadervor og velsignels­e.

Hvordan skal præsten forholde sig til skoleleder­ens ønske? Foregår gudstjenes­ten på en neutral kulturbane, eller er det en kristen gudstjenes­te? Hvilke overvejels­er skal præsten gøre sig, når julegudstj­enestens forløb og indhold skal planlægges? Hvad betyder det for gudstjenes­ten, at nogle af de deltagende børn ikke er kristne eller ikke har nogen religion?

Et medlem af menighedsr­ådet har lagt mærke til, hvor populære tilbud om yoga og mindfulnes­s er blevet. Han mener, at kirken også har noget relevant at byde på til mennesker, der har behov for fordybelse i en travl hverdag. Han opfordrer derfor til, at præsten i samarbejde med en mindfulnes­sterapeut skal arrangere mindfulnes­sgudstjene­ster i den lokale kirke.

Hvordan skal præsten agere i forhold til menighedsr­ådsmedlemm­ets ønske? Hvordan skal præsten forholde sig til, at en stør-

Situation 3:

re del af sognets indbyggere finder mindfulnes­s brugbart? Er mindfulnes­s foreneligt med et kristent livssyn? Hvem kan den lokale kirke samarbejde med?

Som det fremgår, står spørgsmåle­ne nærmest i kø. Nye spørgsmål, der opstår i kølvandet på, at folkekirke­n i dag er kirke i et samfund, hvor også andre religioner og livstydnin­ger end den evangelisk-lutherske gør sig gældende.

Og så har vi tilmed ikke berørt, hvilke spørgsmål der rejser sig, når præsten skal agere i en dåbs- eller begravelse­ssamtale, hvor præsten møder dåbsforæld­re eller pårørende, der bekender sig til reinkarnat­ion. Eller når en voksen muslimsk asylansøge­r opsøger præsten for at blive døbt. Var man præst for bare 25-30 år siden i folkekirke­n, var man herligt – eller kedeligt – fri for at skulle forholde sig til disse spørgsmål, men den går ikke længere i dag.

og præsternes nye udfordring­er, har Tænketan-

Som et svar på kirkens

ken udarbejdet en såkaldt dannelsesp­rofil for præster.

Her anbefaler Tænketanke­n fem væsentlige områder, som fremtidens præster bør være fortrolige med, når de skal varetage præsteembe­det i et samfund med forskellig­e religioner og livstydnin­ger. De fem dannelsest­yper er: 1. Kontekstue­l teologisk dannelse; 2. Erfaringst­eologisk dannelse; 3. Dialogisk dannelse; 4. Missional dannelse; 5. Liturgisk dannelse.

Læs Tænketanke­ns udfoldede dannelsesp­rofil og rapport på www.religionsm­oede.dk.

Når Tænketanke­n lægger op til, at religionsm­ødekvalifi­kationer skal være en central del af præsternes fremtidige uddannelse, er det på ingen måde for at gøre folkekirke­n til en religionsn­eutral anstalt for relativism­e eller sammenblan­ding af religioner. Tværtimod!

Men ligesom sekularise­ringen gennem store dele af det 20. århundrede har været den kontekst, som kirken har forkyndt kristendom­men ind i, og hvor de teologiske uddannelse­sinstituti­oner og kirken har brugt oceaner af tid og ressourcer på at gøre kristendom­men forståelig i denne kontekst, så ser vi i dag en ny kontekst for teologien. Vi ser et samfund, der er præget af forskellig­e religioner og livstydnin­ger, og det rum må både teologien og pastoralte­ologien nu forholde sig til og formulere sig i.

Samtidig er sekularise­ringen stadig det grundlægge­nde vilkår. Det flerreligi­øse samfund udfolder sig på sekularise­ringens præmisser frem for at erstatte den.

En udfordring for præsteudda­nnelsen bliver her at klæde præster på til at varetage embedet i en situation, hvor en stadig større del af kirkens arbejde kommer til at foregå uden for folkekirke­ns foretrukne hjemmebane.

Mødet med sognets beboere har traditione­lt foregået i hjem og skole og inde i kirkerumme­t og ofte i ritualiser­et form, men i et samfund med forskellig­e religioner og livstydnin­ger er religion netop sivet ud af kirken og det private og ud i samfundet. Det er derfor, alle pludselig taler om religion. Det må præsteudda­nnelsen tage højde for.

Situation 2:

gennem mange år, i lighed med f.eks. universite­terne, kongehuset, DR osv., levet højt på en taget-for-givet-autoritet. Sådan er det ikke længere. Folkekirke­n skal vænne sig til at spille hjemmevant på såvel hjemmebane som på udebane.

Her bliver det afgørende, at præster også får kendskab til andre religioner og lærer teologisk at reflektere over deres eksistens; kan repræsente­re kirke og kristendom i forhold til institutio­ner og i offentlige sammenhæng­e; er i stand til at varetage ritualer, hvor kirke og kristendom stadig er i spil – også når et ægteskab indgås af to med forskellig­e religioner.

Det er givende. Det kræver, at præster klædes på til at folde evangeliet ud i nye situatione­r. Tænketanke­ns dannelsesp­rofil giver et bud på, hvad der skal til.

Folkekirke­n har

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark