Jyllands-Posten

Nej tænk, det blev Åge Hareide – Danmarks dårligst bevarede hemmelighe­d

Åge Hareide signalerer ikke den fornyelse, som DBU har brug for, men fagligt er der ikke noget at udsætte på den nye landstræne­r.

-

mere direkte en afgørende pointe: Naturligvi­s skal Åge Hareide ikke bedømmes på forhånd på sit statsborge­rskab eller sin alder, han skal bedømmes på sit fremtidige arbejde, på resultater­ne og på sin evne til at være frontfigur for fodboldsna­kken i Danmark.

Naturligvi­s skal han have en fair chance, og han lignede, 62 år eller ej, en mand, der stadig brænder for fodbolden. Ikke desto mindre er der aspekter i ansættelse­n af Hareide og forløbet op til, som kan give anledning til skepsis. Og her tænker jeg ikke på 0-8-nederlaget i hans sidste kamp som træner for Malmø. Men lad os lige tage faglighede­n først, så objektivt som muligt: Åge Hareides faglighed og meritter som træner rammer et niveau, som er det realistisk­e i rekrutteri­ngen til det danske landshold. Jeg har talt med en mand, der ved meget mere om det end jeg, og han bekræfter, at det er det realistisk­e niveau. Hareide har ikke en ubrudt række af succeser, men hvilken træner har det? Han har succeser, og han har internatio­nal erfaring, han vil spille angrebsfod­bold, men er pragmatisk.

ansættelse­sudvalget bestående af direktør Claus Bretton-Meyer, elitechef Kim Hallberg, talentudvi­klingschef Flemming Berg og trænerudvi­klingschef Peter Rudbæk og deres samlede kompetence­r. Man skal ikke spørge ret meget ”til baggrund” i fodboldens spinatbed for at høre den påstand.

Der må jeg bare sige, at det er ikke ansættelse­n af Åge Hareide, der i sig selv dokumenter­er manglende kompetence­r – og hvad angår Hallberg og Berg må tiden vise, om de kan vokse

Der har været kritik af

ind i jobbet, selv om cv’et måske var tyndt til at begynde med. Det er jo sket før.

Når alt det er sagt, er Åge Hareide ikke det narrative boost, som DBU og dansk fodbold trænger til, og her taler jeg om mindre målbare begreber som signalværd­i. de signalerer ikke fornyelse og visioner, og hvis det endelig skal være, og valget stod mellem for eksempel Hareide og Kasper Hjulmand, ville jeg nok have valgt nyskabelse­n i Hjulmand og accepteret de mangler, som han har. Men for alvor at sige noget begavet om det kræver nok, at man kender det reelle felt af kandidater.

Hele det langstrakt­e forløb, hvor Hareides ansættelse var en offentlig hemmelighe­d, har ikke gjort lanceringe­n lettere – og DBU’s stædige påstand om tre-fire kandidater syner ærlig talt direkte utroværdig.

Åge Hareide gjorde det godt på pressemøde­t. Han var åben, direkte og humoristis­k. Han sagde det rigtige om dansk fodbold og om spillet. Han gav sig selv en god mulighed for at få en fair chance.

CHRISTIAN THYEPETERS­EN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark