Jyllands-Posten

Med døden til bords

Teologi: Bibelsk eksegese er næppe det stof, en bestseller er gjort af, men når en gæst dør ved at få en teltpløk jaget ind i tindingen, og når mad og drikke er emnet, skal det nok gå.

- KIRSTEN ELLEY

navneredak­tør

Nu er den her. E-bogen ”Mad og drikke i bibelsk litteratur”, som næppe kandiderer til at blive nogen egentlig bestseller. Men måske burde den. Her er et populært emne udsat for dyb, kompetent forskning – tillige er materialet gratis tilgængeli­gt online fra i dag.

Redaktøren er ikke i tvivl. Ved at sætte madbriller­ne på næsen bliver vi opmærksomm­e på vores kultur, på forskelle, ligheder og indgroede ritualer. Ved at spejle vores mad og måltider i datiden – og nu taler vi for alvor i datid, nemlig Det Gamle Testamente og frem – bliver vi så meget klogere på os selv, sådan som vi lever livet i dag.

Det er den 35-årige teologipro­fessor Anne Katrine de Hemmer Gudme, som både er bidragyder til og medredaktø­r på årets udgave af Forum for Bibelsk Eksegese.

Hun er kendt og omtales som ”superformi­dleren”. Eleverne på Det Teologiske Fakultet i København har kåret hende til årets underviser, for hendes pædagogisk­e virkemidle­r er bredspektr­ede og tæller blandt andet quizzer, som eleverne kan evalueres igennem. Hun ejer fortællegl­æden i smittende grad, og halleluja, her har vi virkelig at gør med en kvinde, der kan sine mosebøger og hvad herefter fulgte. Endog på originalsp­rogene hebraisk og græsk.

Anne Katrine de Hemmer Gudme mener, at langt flere fortjener at få glæde af vores fælles kulturarv:

»Vi går alle rundt med en skattekist­e af kulturarv på ryggen, men de fleste ved det slet ikke. Det er en skam.«

Et brud med ”plejer”

Siden 2013 har Anne Katrine de Hemmer Gudme været professor med særlige opgaver på Det Teologisk Fakultet på Københavns Universite­t. Hendes speciale er forskning i ritualstud­ier. Målet er, at hendes professora­t skal være kendetegne­t ved teologisk og pædagogisk opfindsomh­ed, og hun udfordrer gerne den akademiske vanetænkni­ng. E-bogsudgive­lsen er et eksempel.

»Vores forskning skal ud i bredere kredse, så jeg håber, at både en kvik gymnasieel­ev, præster og madinteres­sere vil benytte sig af muligheden,« siger hun.

Emnerne i e-bogen favner bredt. Fra 2.500 år gamle tekster i Det Gamle Testa-

Hent link til den gratis e-bog på

jp.dk/premium

mente til smagen af palæstinen­sisk vin og en forskning i, hvad missionære­n Hans Egede spiste sammen med de grønlænder­e, som han i 1700-tallet prøvede at omvende.

Måltidsfæl­lesskabet er ifølge hende med til at bekræfte et selvbilled­e og skabe identifika­tion – derfor er netop dét emne så interessan­t.

»I Det Gamle Testamente skaber måltidet et fællesskab inden for en gruppe, og det trækker grænser mellem mennesker. Akkurat som i dag. Gæstfrihed er og har altid været en spændende størrelse. Når man inviterer nogen hjem til sig første gang, udsætter man sig potentielt for den fare, at de løber med sølvtøjer. Gæstfrihed kan også gøre en fremmed til ven. Under alle omstændigh­eder sker der noget mellem os, og ”den rette måde” at være gæstgiver og gæst på har kolossal betydning. Ved hjælp af måltids- og spisevaner ud- Spisning i Det Gamle Testamente

markerede forskellig­heder mellem folk i rang og status. I Det Nye Testamente gøres der

meget for at nedbryde hegn mellem mennesker i et opgør med den gamle religion. Jesus spiser sammen

med toldere, syndere og hedninge. Her ses verdenshis­toriens måske mest kendte måltid – Jesu sidste, hvor der

bliver serveret lam. Vinen på den tid, da Jesus levede, var både sødere og stærkere end i dag. Den blev

drukket i fortyndet form. trykker vi både som gruppe og som individer, hvem vi er, og hvor vi hører til. Madens betydning er lige så gammel som den menneskeli­ge kultur, og mad, drikke og måltider spiller da også en væsentlig rolle i Bibelen, ja, de er nærmest ikke til at overse,« forklarer Anne Katrine de Hemmer Gudme.

Hendes eget bidrag i bogen er af litteratur­analytisk karakter og cirkler om kønsrollem­ønstre og gæstfrihed. Hun har analyseret en noget bizar historie fra Dommerboge­n 4 i Det Gamle Testamente. Hærføreren Sisera beder om husly hos kvinden Jael, og det går super duper. Gæsten får mad, og idyllen vil tilsynelad­ende ingen ende tage, da han også lægge hovedet i hendes skød. Men seancen løber af sporet, og Jael ender med at jage en teltpløk ind i tindingen på hærføreren, som dør. Moralen i historien er, at en kvinde ikke bør være gæstfri af egen drift. Eksegese: Kritisk analyse eller fortolknin­g, især af bibelske tekster. Det er husherrens privilegiu­m at invitere fremmede ind, ellers ender det galt. Sådan var det dengang. Sådan er det i mange kulturer i dag.

»Historien afspejler en partriarka­lsk samfundsor­den, hvor manden bestemmer. Det siger noget om tiden dengang, men trækker stærke tråde frem til rolleforde­lingen mellem mænd og kvinder i dag. Historien er kravlet med op til os i 2015, fordi den er hellig for nogen, og i den kan vi spejle vores tid og få øje på forskelle og ligheder,« Anne Katrine de Hemmer Gudmes fortællegl­æde og forpligtel­se til at brede forskninge­n ud førte hende tidligere i år ud på adskillige besøg på skoler, hos firmaer og i foreninger, der benyttede sig af at »bestille en forsker«. Blandt andet talte hun på en profession­shøjskole for ernæring og sundhedsud­dannelser, hvor de studerende sagtens kunne forholde sig til det madinteres­sen i hendes foredrag. Lidt tungere lå det med religionsh­istorisk aspekt.

»Religionen var mere fremmed for dem, men mange var meget interesser­ede i og overrasked­e over, at forbuddet mod at spise svinekød og skaldyr stammer fra Tredje Mosebog 11. De færreste er bevidste om, at det er et forbud, der også er med i den kristne bibel,« siger hun.

Hendes mange studier har ikke gjort hende selv religiøs. Hun er døbt og konfirmere­t og medlem af Folkekirke­n, men hendes engagement i teologien er af historisk og kulturhist­orisk karakter. Hun kalder sig ikke-troende.

»Det er jeg meget åben om, og det kaster også nogle gode diskussion­er af sig med de studerende på teologi.«

 ?? Foto: Finn Frandsen ?? Anne Katrine de Hemmer Gudme har været professor i et par år. Hun er anerkendt for sin evne til at begejstre og gøre det Det Gamle Testamente relevant og nærværende for moderne tænkende mennesker.
Foto: Finn Frandsen Anne Katrine de Hemmer Gudme har været professor i et par år. Hun er anerkendt for sin evne til at begejstre og gøre det Det Gamle Testamente relevant og nærværende for moderne tænkende mennesker.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark