Jyllands-Posten

Finanslov: Dansk Folkeparti bør give kvajebajer­e

Dansk Folkeparti (DF) fik kun regeringen med til en stigning på 0,3 pct. i det offentlige forbrug årligt – også selv om DF ønskede 0,8 pct. Det svarer ifølge Finansmini­steriet til 5.400 færre hjemmehjæl­pere.

-

Det står nu klart, at Dansk Folkeparti er den store taber ved dette års finanslovs­forhandlin­ger. Trods de mange mandater opnåede partiet kun ringe indflydels­e.

Der var dette efterår lagt op til en finanslovs­gyser af de helt store, men til Liberal Alliance og Konservati­ves store glæde lykkedes det ikke DF at slå til. På papiret var det ellers en nem opgave for Danmarks største borger- lige parti, der selv har valgt at sidde uden for regering for at sikre den størst mulige indflydels­e.

Når DF slår sig op på at være de ældres parti, synes det i det lys mærkværdig­t, at DF har indgået en aftale, hvor 175.000 folkepensi­onister får skåret deres boligydels­e med op til 8.000 kr. årligt. DF havde ligeledes erklæret, at de ville kæmpe for en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 pct. Resultatet blev 0,3 pct. Forskellen på de to tal kan være svær at gennemskue, men den svarer ifølge Finansmini­steriet til 5.400 hjemmehjæl­pere, 4.500 sygeplejer­sker eller 2.500 læger.

Retfærdigv­is skal det siges, at regeringen nu faktisk forventer, at væksten i det offentlige forbrug rammer 0,8 pct. Ironisk nok skyldes det hovedsagel­igt udgifter til at dække det stigende antal af asylsøgere. Næppe den slags offentligt forbrug, som DF ønskede.

Objektivt set er resultatet af dette års finanslov, at der er brugt flere penge på skattelett­elser end på at øge det offentlige forbrug. Der er skåret i kontanthjæ­lpsmodtage­rnes ydelser og de ældres boligydels­e for at give skattelett­elser til folk med store boliger, folk med dyre biler og velstilled­e arvinger.

Bluffet stopper ikke her

Og for at det ikke skulle være nok, har DF accepteret at stemme for minusvækst i kommunerne, så langt øjet rækker. Alene den beslutning svarer til, at kommunerne mister syv gange så mange penge, som de får med den såkaldte værdigheds­milliard. Der kan man snakke om at fodre hunden med sin egen hale. Kommunerne har da også allerede været ude og kalde det Kristian Thulesen Dahls bluffnumme­r.

Men bluffet stopper ikke her. Kristian Thulesen Dahl og DF fik slettet i teksten, at aftalen bygger på, at der næste år kommer 25.000 asylsøgere til Danmark. Det er rekordmang­e, og det efterlader en milliardre­gning. Hvorfor skulle det slettes? Er det ikke rimeligt, at danskerne ved, hvad de betaler for på finanslove­n?

Disse sidste kosmetiske forsøg på at ændre i en rendyrket skæv borgerlig finanslov, siger det hele. Det samme gør Liberal Alliance og Konservati­ves reaktioner på finanslove­n. Den Konservati­ve formand, Søren Pape, kunne næsten ikke være i sig selv, efter at aftalen var indgået. Liberal Alliance fejrede finanslove­n med champagne.

Kristian Thulesen Dahl kaldte til sammenlign­ing aftalen for hæderlig, og det er mig stadig en gåde, hvordan han kan mene det.

BENNY ENGELBRECH­T (S) finansordf­ører og tidl. skattemini­ster

Nu har du adgang til det nye digitale forum for erhvervsde­bat på finans.dk. Følg landets skarpeste skribenter i sektionen opinion på

forsiden af

Finans Live.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark