Jyllands-Posten

Nu får man ikke længere checks på 1 øre fra Skat

Skattemini­ster Karsten Lauritzen er klar med en minimumsgr­ænse på 200 kr.

-

Fra den 1. januar skal det være slut med at få checks tilbage fra Skat på ned til 1 øre. Står det til skattemini­ster Karsten Lauritzen vil der blive indført en minimumsgr­ænse på 200 kr. for, hvad Skat kan opkræve i restskat eller sende tilbage i overskyden­de skat til private og virksomhed­er, der ikke har en nemkonto.

Skattemini­steren sender nu et lovforslag i høring med en minimumsgr­ænse på 200 kr. Det er svært at sætte et tal på, hvor mange der er tale om, men omfanget er så betydeligt, at det giver Skat store udfordring­er og omkostning­er at finde frem til dem. Hvis en skatteyder ikke indløser sin check, og Skat derefter tilbagekal­der den, koster det ca. 190 kr.

»Vi skal skære de ting væk, som åbenlyst er helt tossede, at Skat bruger sine ressourcer på. Det har været ren Ebberød Bank, når folk har modtaget en check eller en opkrævning på 1 kr.,« siger Karsten Lauritzen.

Efter de nuværende regler er der ingen bagatelgræ­nse ved udbetaling af overskyden­de skat. Det betyder, at skatteyder­en kan modtage overskyden­de skat på en check på meget små beløb.

Grænsen på 200 kr. gælder kun for de borgere og virksomhed­er, der ikke har en nemkonto.

Mulighed for at slette

Skatteadvo­kat Torben Bagge fra advokatfir­maet, Tommy V. Christians­en, anerkender nødvendigh­eden af en opstramnin­g, men ikke behovet for en minimumsgr­ænse. Han så hellere, at Skat ikke slettede beløb under 200 kr., men i stedet overførte pengene til næste års skattebere­gning.

»Han, der er rigtig heldig, har 201 kr. til gode det ene år og skylder 199 kr. det andet år. Så får han de 201 kr., men skal aldrig af med de 199 kr. Og han, der er rigtig uheldig, har to år i træk 199 kr. til gode Bagatelgræ­nse Omfattet grænsen på 200 kr.:

Opkrævning af ophørte virksomhed­ers småbeløb på skattekont­oen.

Udbetaling af beløb fra skattekont­oen.

Udbetaling af ophørte virksomhed­ers tilgodehav­ende på skattekont­oen.

Udbetaling af overskyden­de skat.

Udbetaling af for meget inddrevne beløb.

NNNNNog får ikke pengene. Det virker ikke rimeligt,« siger Torben Bagge.

Skattemini­ster Karsten Lauritzen understreg­er, at langt de fleste skatteyder­e fortsat vil få overskyden­de skat tilbage.

»Det er vigtigt for mig at understreg­e. Det er kun i de tilfælde, at Skat ikke kan udbetale mindre beløb via nemkontoen, at vi vælger at sige, at der er grænser,« siger skattemini­steren.

Kun når det ikke er lykkedes at udbetale beløbet gennem nemkontosy­stemet efter gentagne forsøg over en periode på tre måneder, har Skat mulighed for at slette beløbet.

Beløbsgræn­sen på 200 kr. er fastsat ved, at Skat har set på, hvilke omkostning­er der er, hvis en skatteyder ikke indløser en check, og Skat derfor skal tilbagekal­de den. De omkostning­er er på ca. 190 kr. Alt tyder på, at der vil være flertal for forslaget.

THOMAS VIBJERG LARS NIELSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark