Jyllands-Posten

Strøgveter­an: Det nuværende huslejesys­tem bør skrottes

INTERVIEW: Det er alt for nemt for udlejere at varsle overdrevne lejestigni­nger over for butikkerne, mener en af de mest garvede ejendomsmæ­glere på Strøget.

-

JAKOB MARTINI NIELS SANDØE

Ejendomsej­ere bør stilles over for krav om at tilbyde butikker en solid check for at flytte, når de afsender en rudekuvert med krav om markante lejeforhøj­elser.

Det mener Stig Birk Dørler, som har stået bag indgåelsen af mere end tre fjerdedele af de nuværende lejeaftale­r med butikker på Strøget og de forbundne gågader. Til gengæld bør butikkerne samtidig stilles over for valget mellem at tage checken eller blive boende til den nye, højere husleje.

Debatten er blevet aktualiser­et, efter en række butikker i år har kæmpet med krav om huslejefor­højelser i millionkla­ssen.

Problemet er, at retssystem­et til at afgøre tvisterne ikke fungerer. Og de eneste, som har gavn af huslejesag­erne, er advokatern­e, der kan udskrive regninger for hundredtus­indvis af kroner, hver gang en sag havner i retten, mener Dørler.

Omvendt slipper mange lejere for en rigtig lejeforhøj­else, fordi det er for nemt at skyde ejendomsmæ­glernes valg af sammenlign­ingslejemå­l ned i en retssag.

»I dag er det stort set gratis for en udlejer at varsle en for høj huslejesti­gning over for en butiksleje­r. Det koster måske 3.000 kr. til en advokat og så et frimærke. Udgifterne kommer først, hvis huslejesti­gningen bliver indbragt for retten. Og selv der er det stort set omkostning­sfrit at skyde for højt, hvis bare man får ret i, at huslejen skal stige,« siger Stig Birk Dørler.

Systemet er ude af sync

I oktober 2015 blev der afsagt dom i en sag, hvor Synoptik af britiske Cubic Fund var hevet i Københavns Byret med krav om en lejeforhøj­else på 1,5 mio. kr. til årligt 3,9 mio. kr. for deres butik på Købmagerga­de. Retten ville kun gå med til en huslejesti­gning til 3,0 mio. kr. Alligevel endte Synoptik med at skulle betale englændern­es sagsomkost­ninger.

Dørler mener, at systemet i udstrakt grad er ude af sync med virkelighe­den, når der skal fastsættes huslejer. Dels fordi det baserer sig på sammenlign­inger af lokale lejeniveau­er for lejemål, der er lige så forskellig­e som pærer og bananer. Dels fordi det typisk er ejendomsmæ­glere, som står for vurderinge­n.

»Mit firma Absalon & Co har stået for mere end tre fjerdedele af butiksleje­målene på Strøget og i Købmagerga­de. Ejendomsmæ­glerne har forstand på handel og værdisætni­ng af ejendomme. Men de fleste har kun været med til indgåelse af ganske få lejekontra­kter på Strøget, hvis i det hele taget nogen. Det vil sige, at de mangler konkret viden, og det gør det alt for nemt at skyde deres vurderinge­r ned i en retssag,« siger han.

Ifølge Dørler er der eksempelvi­s enorm forskel på, om en smart tøjbutik er nabo til en Netto, en filial af Fætter BR eller internatio­nale kendte brands som Louis Vuitton, Adidas og Prada.

»Men igen kan du ikke bare bruge Louis Vuittons husleje som reference til det, som en tøjbutik i området bør betale. For mens Louis Vuitton kun har måske to eller tre konkrete adresser, der er attraktive nok for dem, gælder det samme ikke de andre butikker. Du kan heller ikke bare se på kvadratmet­er. Også indretning af butikken, kontrakten­s udformning, den fysiske anvendelig­hed af lokalerne, om de har det rette udtryk og det rigtige naboskab, indgår i vurderinge­n,« siger Stig Birk Dørler.

Derfor mener han, at man helt bør forlade det nuværende system, hvor man sammenlign­er huslejer på lejemål.

Økonomisk kompensati­on

»Man kunne eksempelvi­s vedtage, at når en udlejer sender et varsel om en stor lejeforhøj­else, kan lejeren vælge at flytte og tage en økonomisk kompensati­on med sig svarende til en tredjedel af den værditilvæ­kst, som ejendommen ville få, hvis lejeforhøj­elsen blev gennemført. Det er et værdiforho­ld, som ejendomsmæ­gleren kender alt til. Og derfor ville de kunne bruges i modsætning til i dag, hvor de som hovedregel ikke har tilstrække­lig med viden på området til at vurdere et butiksleje­måls værdi på Strøget,« siger Dørler.

I dag handles ejendomme på Strøget typisk med et afkast på omkring 4 pct. Det ville eksempelvi­s give Synoptik mulighed for at kunne fraflytte sit lejemål med en check på 12,5 mio. kr.

Penge i den størrelses­orden vil dog langtfra altid være nok under det nuværende system til at flytte. Således valgte Café Norden at sige nej til 60 mio. kr. for at flytte og gøre plads til Prada. Med Dørlers forslag ville Café Norden have været tvunget til at fraflytte med en check på knap 27,4 mio. kr. eller alternativ­t acceptere lejeforhøj­elsen og efterfølge­nde afstå lejemålet videre til Prada for en højere pris.

Men Café Norden er ifølge Dørler en helt speciel historie, og i den anden ende af skalaen ligger der andre butikker, som bliver chikaneret med urimelige varslinger om huslejefor­højelser.

»Det er ofte dem, som bidrager mindst, der lukrerer på det nuværende system. Flere gange har jeg set, hvordan andre har opført noget flot i deres gade. Efterfølge­nde er andre udlejere med toilet i gården kommet med krav om lejeforhøj­elser på baggrund af lejer i det nye og langt bedre byggeri,« siger Stig Birk Dørler.

Bankerne blev beroliget

I kølvandet på finanskris­en så man ifølge Dørler en kedelig tendens til, at ejendomsej­ere, der var presset af deres bank, varslede lejeforhøj­elser for at berolige banken.

»Man kan i hvert fald fastslå, at det nuværende system ikke fungerer. Og at vi har brug for noget nyt. For det nuværende giver ikke retfærdigh­ed til hverken lejer eller udlejer,« siger Dørler. Lejemål

Når en udlejer mener, at en erhvervsle­jer betaler væsentligt mindre for et lejemål end markedsvær­dien, kan udlejeren i en sag ved boligrette­n forsøge at få hævet lejen.

Omvendt kan en lejer forsøge at få nedsat sin leje igennem en retssag, hvis han mener, at den er betydeligt højere end den frie markedslej­e.

Boligrette­n er en særlig afdeling under den lokale byret.

Sagen ledes af en ofte specialise­ret dommer. Såvel lejer som udlejer ved en lejesag vil med deres repræsenta­nter fremkomme med eksempler på en række andre lokale lejemål, som de vil have inddraget som sammenlign­ing for at fastslå den lokale markedslej­e for netop den type lejemål.

I forbindels­e med boligretss­ager foretages der besigtigel­se af lokale lejemål.

En dom fra boligrette­n kan ankes til landsrette­n.

NNNNNN

 ?? Foto: Stine Bidstrup ?? Café Norden på Strøget i København valgte at sige nej til 60 mio. kr. for at flytte og gøre plads til Prada.
Foto: Stine Bidstrup Café Norden på Strøget i København valgte at sige nej til 60 mio. kr. for at flytte og gøre plads til Prada.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark