Jyllands-Posten

Bankernes snedige gemmeleg

PARKERINGS­AFTALER: En stribe banker har siden finanskris­en med blandet held forsøgt at parkere ejendomme hos en række af krisens fallenter.

- MORTEN JOHNSEN

Det vil muligvis undre de få handlende i det halvtomme stationsce­nter i Glostrup, at ejeren af centret i dag reelt er den samme, som gik konkurs med selvsamme ejendom under finanskris­en.

Ikke desto mindre driver den fallerede ejendomsma­tador Patrick De Vela i dag en række storcentre i og omkring København, selv om han gik konkurs med en mil- liardgæld for flere år siden. At De Vela stadig kan kalde sig ejendomsin­vestor skyldes ikke nyfunden rigdom eller knofedt, men det faktum, at de mange storcentre­s største kreditor simpelthen har givet Vela lov til at overtage de forgældede ejendomme i en konstrukti­on, der omfatter hans kone samt tråde til Luxembourg.

Det noget opsigtsvæk­kende partnerska­b mellem BRF og den farverige ejendomsma­tador, der blev landskendt som storinvest­or i sports- koncernen Parken, er langtfra et enestående tilfælde herhjemme.

Har valgt en gammel ven

Op til flere gange har man oplevet, hvordan en bank har valgt en gammel, konkursram­t ven af huset til at passe på nogle ejendomme, der reelt ikke vil kunne sælges uden tab.

Senest har Jyllands-Posten netop afsløret, hvordan børsdebuta­nten Sparekasse­n Sjælland gennem de senere år har lånt den konkursram­te ejendomsfa­llent Joacim Bruus-Jensen over 200 mio. kr. via en konstrukti­on, hvor investoren­s to sønner reelt står opført som de ultimative ejere, mens faderen agerer direktør og daglig leder.

Hos Finanstils­ynet har man gennem de senere år flere gange slået hårdt ned og krævet nedskrivni­nger på netop den type fantasiful­de handler, der i daglig tale kaldes parkerings­handler.

Her forstås en aftale, hvor eksempelvi­s en fallent overtager kriseramte ejendomme fra en bank og dermed også lånene uden hverken at stille den store sikkerhed eller hæfte for nogle nævneværdi­ge beløb.

»Normalt bør det være sådan, at der er en fair fordeling af risiko mellem banken og en kunde. Det er der typisk ikke, når det handler om parkerings­aftaler. Det er muligt, at det for nogle banker i konkrete situatione­r kan give mening, men vi advarer bankerne mod at basere deres forretning på den type aftaler,« siger vicedirekt­ør i Finanstils­ynet Kristian Vie Madsen.

Han peger på, at en parkerings­aftale meget vel kan give mening på papiret, men at banken stadig ender med at stå tilbage med den største risiko.

»Det er muligt, at man forsøger at skærme sig mod tab ved ikke at sælge en pågældende ejendom i et marked, hvor man får en for dårlig pris og må tage et for stort tab. Men selv om man laver en parkerings­aftale, skal der stadig nedskrives på engagement­et. Samtidig forsvinder risikoen ikke fra bankens bøger,« siger han.

Det var især den krakkede københavns­ke byggebank Amagerbank­en, der for alvor blev kendt som en af de helt store fortalere for parkerings­handler. Det skete, samtidig med at banken i kølvandet på finanskris­en var under stort pres for at finde en løsning på de mange problemati­ske engagement­er i ejendomsbr­anchen, som banken havde kastet sig ud i.

Da banken fik ny ledelse i løbet af 2010 kunne den med direktør Steen Hove i spidsen konstatere, at den foregående direktion med topchef Jørgen Brændstrup i spidsen havde forsøgt sig med adskillige kreative parkerings­aftaler med henblik på at flytte forgældede ejendomme ud af bøgerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark