Jyllands-Posten

»Afmatninge­n er et lille

ØKONOMI: Regeringen og Nationalba­nken ser ret ens på udsigterne for økonomien, men er uenige om, hvordan kursen skal holdes.

-

BO NIELSEN

Regeringen og Nationalba­nken, der fremlagde nye prognoser torsdag – kun 90 minutter efter hinanden – var enige om de brede linjer i dansk økonomi.

Begge nedjustere­de deres vækstskøn til 1,4 pct. i år og lagde sig de kommende to år på omtrent 2 pct.

De mener begge, at afmatninge­n, som ramte eksporten i 2. halvår af 2015, er midlertidi­g, og at udlandet vil hjælpe os op i gear igen allerede næste år.

Derfor står den igen på stigende beskæftige­lse, stigende eksport, stigende investerin­ger og stigende privatforb­rug i 2016 og 2017 ifølge Finansmini­steriet og Nationalba­nken.

Men der hørte enigheden også op. For når det kom til behovet for at styre økonomien uden om boligboble­r i storbyerne og manglen på arbejdskra­ft, var de rygende uenige.

»Økonomien er på sporet, og udviklinge­n ventes at fortsætte de kommende år. Vi vurderer afmatninge­n i år til at være et kortvarigt bump på vejen,« lød det fra finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n.

Nationalba­nkdirektør Lars Rohde var en anelse mere afdæmpet, men ikke desto mindre også optimist på vegne af dansk økonomi.

»Opsvinget fortsætter. Det er ikke brølende, men det er der.«

God begyndelse

Nedjusteri­ngerne for 2015 kom, efter at en god start på året for dansk økonomi løb ud i sandet.

Væksten i mange udviklings­lande som bl.a. Kina dykkede, og mange råvarepris­er kollapsede. Den danske vareekspor­t faldt med knap 11 pct. over de seneste seks måneder, efter at den steg ca. 7 pct. fra januar til marts.

Økonomien voksede derfor kun 0,2 pct. i 2. kvartal og skrumpede ligefrem 0,1 pct. i 3. kvartal. 4. kvartal bliver også omtrent et rundt nul ifølge prognosern­e fra både regeringen og Nationalba­nken.

Ifølge Jyske Bank, Nykredit og Nordea er der stadig betydelig usikkerhed omkring opsvingets helbred i udlandet de kommende år.

»Spørgsmåle­t er, om forbedring­erne vil komme helt så hurtigt. Set herfra er prognosern­e lidt for optimistis­ke,« siger Niels Rønholt, seniorøkon­om i Jyske Bank.

Regeringen lagde alligevel stadig op til at stramme langsomt op i finanspoli­tikken de kommende år, men Claus Hjort Frederikse­n afviste, at der var behov for at gøre noget specielt ved boligprise­rne eller på arbejdsmar­kedet.

Risiko for prisbobler

Hvad angik boligpriss­tigningern­e, der især i København har været kraftige det seneste år, anerkendte finansmini­steren, at der var en risiko for, at det kan udvikle sig til bobler.

Han hæftede sig dog ved, at tempoet var aftaget de seneste måneder. Derfor var det for tidligt at gribe ind med stramninge­r, mente han.

Han mente heller ikke, at der er tegn på generelle flaskehals­e på arbejdsmar­kedet. Kun et fåtal af virksom- hederne i industrien og byggeriet rapportere­r om reel mangel på arbejdskra­ft, skriver man i ministerie­ts Økonomisk Redegørels­e.

Lars Rohde advarede om, at situatione­n på arbejdsmar­kedet meget hurtigt kan spidse til.

Derfor skal der hurtigst muligt sættes flere reformer i søen, som skubber endnu flere ud på arbejdsmar­kedet, vurderer han.

Men han var skarpest i sin kritik af regeringen­s håndtering af boligmarke­det. Det haster med at ændre skatte- Claus Hjort Frederikse­n, finansmini­ster

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark