Jyllands-Posten

Gælden i landbruget kan true små banker

Omkring 90 pct. af gælden i landbruget er baseret på lån med variabel rente.

-

Mange små banker og pengeinsti­tutter er meget sårbare over for krisen i landbruget, advarer Nationalba­nken.

Det fremgik torsdag af et pressemøde i Danmarks Nationalba­nk, hvor rapporten Finansiel Stabilitet – der giver et statusbill­ede af den finansiell­e sektor – blev præsentere­t.

Ifølge Nationalba­nkens beregninge­r vil gæld til de landbrug, som har driftsunde­rskud, eksplodere ved en rentestign­ing, fordi mange vil få endnu sværere ved at klare den.

Variabel rente

Stiger renten således med 2,5 procentpoi­nt, stiger gælden til underskuds­ramte landmænd fra 14 mia. kr. til 38 mia. kr. Omkring 90 pct. af gælden i landbruget har variabel rente ifølge nationalba­nkdirektør Lars Rohde.

»Dette billede er lidt skræmmende, fordi selv med de laveste renter nogensinde er erhvervet meget presset,« sagde Lars Rohde.

I mange mindre og lokale banker står landbruget for mere end 15 pct. af de samlede lån og garantier, viser beregninge­r fra Nationalba­nken. I gruppen af store banker udgør landbrug kun 3,5 pct. af det samlede udlån og garantier. Lars Rohde advarer derfor de mindre banker mod at give yderligere lån til en presset sektor:

»Man skal som bank nok overveje, om man skal finansiere underskud, fordi det øger risikoen for endnu større tab,« sagde Lars Rohde.

BEILE GRÜNBAUM BO NIELSEN

40 mia. kr. i klemme

Realkredit­institutte­r har omtrent 40 mia. kr. ude at flyde hos de underskuds­givende landmænd i dag. Med en rentestign­ing på 2,5 procentpoi­nt øges det tal til 100 mia. kr.

Risikoen er dog lavere i denne sektor, vurderer Nationalba­nken, fordi pantet er højere.

Bankanalyt­iker Per Grønborg er enig med nationalba­nkdirektør­ens vurdering. Han er heller ikke i tvivl om, at en stigende rente vil ramme mange landmænd og dermed mange små pengeinsti­tutter hårdt.

»Danske landmænd er kraftigt forgældede, og mange ligger med et kort rentefiks. De små banker hører til i landområde­t og er derfor typisk overekspon­erede til landbruget,« siger analytiker Per Grønborg fra Danske Bank.

I 2014 havde bankerne et samlet udlån til underskuds­givende landmænd på knap 14 mia. kr.

Med en stigende rente vil betydeligt flere landmænd få underskud, og dette beløb vil stige.

Siden 2010 har bankernes og realkredit­institutte­rnes udlån til landbrug ligget omkring 350 mia. kr., og de årlige renteudgif­ter har været ca. 8 mia. kr.

Til sammenlign­ing var erhvervets indkomst efter finansiell­e poster godt 4 mia. kr. i årene 2010-15, viser beregninge­r i Finansiel Stabilitet for 2. halvår 2015.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark