Jyllands-Posten

Japan skal bygge Indiens første højhastigh­edstog

En højhastigh­edsbane mellem de indiske storbyer Mumbai og Ahmedabad vil koste over 100 mia. kr. Japan lover dog at hjælpe med billige lån – hvis altså kontrakten går til japanske firmaer.

-

TOKYO Japan har efter al sandsynlig­hed vundet en højt profileret kontrakt om at bygge Indiens første højhastigh­edstog. Det er særdeles gode nyheder, for Japan var sakket bagud i kapløbet om at sælge infrastruk­tur til Asiens udviklings­økonomier. Nu er landet tilbage i front.

Togbanen skal gå mellem de to økonomiske centre Mumbai og Ahmedabad, en strækning på over 500 kilometer. Den slags sukker Indien efter, for i dag tager turen over otte timer. Med hurtigtog bliver rejsetiden skåret ned til godt 120 minutter.

Den nye teknologi er alt andet end billig, og de samlede omkostning­er for ruten løber op i over 100 mia. kr. Men også her lover Japan at hjælpe. Hvis Indien lover at lade japanske byggefirma­er stå for hele herlighede­n, tilbyder den japanske regering til gengæld at hjælpe projek- tet med et billigt investerin­gslån med en rente på under 1 pct.

Sker det, lover Japan, at det første spadestik kan tages i 2017, og projektet vil med vanlig japansk effektivit­et kunne stå færdigt i 2023. Den endelige kontrakt forventes underskrev­et i weekenden, hvor Abe er på besøg hos Indiens premiermin­ister Narendra Modi.

Udviklinge­n er dermed helt i tråd med en ny politik om at øge de infrastruk­turelle lån til asiatiske naboer, som den japanske premiermin­ister Shinzo Abe offentligg­jorde i november på en internatio­nal kongres i Kuala Lumpur. For Japan har tabt terræn til ærkerivale­n Kina, når det gælder de store infrastruk­turaftaler – senest i Indonesien, hvor kinesiske firmaer snuppede en kostbar kontrakt om højhastigh­edstog på Java lige for næsen af deres japanske konkurrent­er.

Men nu har Japan fået oprejsning. For den indonesisk­e kontrakt havde en samlet værdi på 37,6 mia. kr. – kun omkring en tredjedel af den indiske.

Dette er dog kun toppen af isbjerget. Modi har lovet at investere 936 mia. kr. i den slags infrastruk­tur, og både General Electric og franske Alstom har vundet indiske togkontrak­ter. For Asiens efterspørg­sel på togbaner, lufthavne og motorveje er enorm. Hurtige tog

Indiske storbyer som Kolkata, Mumbai og Bangalore er blandt verdens hurtigst voksende.

Japan fik sit første hurtigtog – den berømte shinkansen – i 1964. Nu er praktisk taget hele landet forbundet via sådanne togbaner, der har ry for at være verdens måske bedste.

Også USA har, sammen med en række udviklings­lande, udtrykt interesse for de japanske supertoge.

Men Japan er ikke ene om buddet. Både franske, amerikansk­e og kinesiske producente­r byder ofte ind på de samme kontrakter.

Kina har allerede vundet en togkontrak­t i Indonesien og ligger i forhandlin­ger med blandt andre Iran og Mexico om samme.

NNTHOMAS HØY DAVIDSEN, Jyllands-Postens korrespond­ent

NNN

 ?? Foto: Shizuo Kambayashi/AP ?? Japan fik sit første hurtigtog – den berømte shinkansen – i 1964. Nu er praktisk taget hele landet forbundet via sådanne togbaner.
Foto: Shizuo Kambayashi/AP Japan fik sit første hurtigtog – den berømte shinkansen – i 1964. Nu er praktisk taget hele landet forbundet via sådanne togbaner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark