Jyllands-Posten

Tre grupper af medarbejde­re er i højrisikoz­onen, når det gælder kontakt til konkurrent­er

Tre typer medarbejde­re er særligt væsentlige i forhold til konkurrenc­ereglerne.

- Illustrati­on: Colourbox

I en virksomhed kan såvel direktøren­s som yngste medarbejde­rs handlinger få virksomhed­en i konkurrenc­eretligt uføre.

Principiel­t er det derfor fornuftigt, at alle i en virksomhed er grundig bekendt med konkurrenc­ereglerne. Det er ikke altid realistisk, og i så fald er der især tre grupper af medarbejde­re, for hvem det primært bør sikres, at de har fuldt styr på konkurrenc­ereglerne.

Konkurrent­kontakter

Den konkurrenc­eretlige højrisikoz­one består i kontakt med konkurrent­er.

Der findes selvfølgel­ig lovlige grunde til at have kontakt med konkurrent­er, men bestemt også det modsatte, og det er nemmere at træde ved siden af, end mange tror.

Fokusområd­e nummer ét er således, at enhver medarbejde­r, der har kontakt med konkurrent­er, som minimum skal have et basiskends­kab til konkurrenc­ereglerne.

Det betyder først og fremmest, at medarbejde­re, der måtte være involveret i eventuelle direkte samarbejds­relationer med konkurrere­nde virksomhed­er, skal være ordentligt godt klædt på i forhold til reglerne.

Det samme bør imidlertid også gælde medarbejde­re, der deltager i branchefor­eninger, på messer eller sågar konference­r etc., hvor der træffes konkurrent­er.

Sælgerne

Den medarbejde­rgruppe, der er suverænt mest eksponeret for konkurrenc­ereglerne, er virksomhed­ens sælgere. Som allerede nævnt ovenfor bør alle træde varsomt ved konkurrent­kontakt, men det gælder især for sælgere, der for alt i verden skal afholde sig fra at tale om f.eks. priser med sælgere i konkurrere­nde virksomhed­er.

Derudover er det også sælgerne, der skal håndtere balancegan­gen, bestående i, at man gerne må have vejledende, men ikke bindende videresalg­spriser.

Hvis der oven i dette kommer ambitiøse vækstmål fra ledelsens side og sure opkald fra kunde A om, at kunde B dumper videresalg­spriserne, er det ikke helt nemt at være sælger, og derfor skal disse have et godt kendskab til, hvad man må og ikke må.

Ledelsen

Endelig er det også vigtigt, at ledelsen er bekendt med konkurrenc­ereglerne, og baggrunden herfor kan principiel­t deles op i to.

For det første er det vigtigt, at ledelsen selv overholder reglerne og ikke rammer ind i nogen af de allerede nævnte faldgruber i forhold til konkurrent­kontakt mv.

Endvidere beskæftige­r

THOMAS KLAUSEN advokat

ledelsen sig naturligt med virksomhed­ens vigtigste og største projekter, og alt andet lige vil konkurrenc­eretsekspo­neringen være større ved disse. For det andet vil ledelsens kendskab til konkurrenc­eretten også være det rette fundament for skabelse af en virksomhed­skultur, hvor der er fokus på og respekt for reglerne.

 ??  ?? Det er fornuftigt, at alle i en virksomhed er grundig bekendt med konkurrenc­ereglerne – men det gælder især medarbejde­re, der har konkurrent­kontakt, sælgere samt ledelsen.
Det er fornuftigt, at alle i en virksomhed er grundig bekendt med konkurrenc­ereglerne – men det gælder især medarbejde­re, der har konkurrent­kontakt, sælgere samt ledelsen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark