Jyllands-Posten

Skatten ved udstatione­ring

Landsskatt­eretten har fastslået, at en person, der er udsendt til Storbritan­nien og ansat samt aflønnet af et dansk universite­t, ikke anses for at blive aflønnet af en offentlig myndighed.

-

En person, der var ansat ved et universite­t i Danmark, blev udstatione­ret i Storbritan­nien. Han flyttede dertil sammen med sin familie, men beholdt sin bopæl i Danmark. Han var aflønnet af det danske universite­t og var fuldt skatteplig­tig til Danmark under udsendelse­n pga. sin bopæl, og fordi han var offentligt ansat og udsendt.

Danmark og Storbritan­nien har imidlertid indgået en dobbeltbes­katningsov­erenskomst, der skal afgøre, hvilket land der har beskatning­sretten. I tilfælde, hvor en person er udsendt af en dansk offentlig myndighed i Storbritan­nien og bliver aflønnet af den danske myndighed, beholder Danmark beskatning­sretten.

Den universite­tsansatte mente, at det danske universite­t ikke var en offentlig myndighed, og at hans løn derfor skulle beskattes i Storbritan­nien. Skat var af den modsatte opfattelse.

Landsskatt­eretten fastslog, at selv om en person er offentligt ansat og udsendt – og dermed fuldt skatteplig­tig til Danmark – er det ikke ensbetyden­de med, at personens løn efter en dobbeltbes­katningsov­erenskomst er udbetalt af en offentlig myndighed. Det afhænger af den konkrete overenskom­st.

Landsrette­n fandt, at universite­ter ikke var omfattet af overenskom­stens begreb om offentlige myndighede­r. Danmark havde derfor ikke beskatning­sretten til den løn, som var optjent under udstatione­ringen.

Maskeret udlodning

En hovedaktio­nær blev beskattet af maskeret udlodning i forbindels­e med erhvervels­e af en eksklusiv lejlighed fra selskabet. Sagen omhandlede en aktionær, der sammen med sin ægtefælle ejede hver 50 pct. af aktiekapit­alen i et selskab. Selskabet købte i 2007 en lejlighed under opførelse, som blev overtaget i november 2010. Senere blev der anskaffet en garage, og den samlede anskaffels­essum for ejendommen blev opgjort til 10.351.732 kr. I september 2010 lejede hovedaktio­næren og ægtefællen sig ind i lejlighede­n, og ca. to uger efter blev parrets tidligere bolig overtaget af nye ejere. I november 2011 blev lejlighede­n solgt til hovedaktio­næren for 7.250.000 kr., som blev fastslået at være markedsvær­dien.

Når en ejendom overdrages fra et selskab til en hovedaktio­nær, skal overdragel­sen ske til markedsvær­dien. Dette er dog muligt at fravige, hvis selskabet har afholdt store udgifter på ejendommen i hovedaktio­nærens interesse kort før overdragel­sen. I så fald ansættes overdragel­sessummen til kostprisen.

Ejendommen fandtes at være købt i hovedaktio­nærens interesse. Dette var begrundet i, at selskabet ikke tidligere havde investeret i lignende ejendomme, at ejendommen ikke havde været forsøgt lejet ud, og at parret flyttede ind og solgte den tidligere bolig i tidsmæssig tilknytnin­g hertil.

Landsskatt­eretten fastslog, at hovedaktio­næren skulle beskattes af difference­n mellem selskabets købspris og markedspri­sen, i alt 3.101.732 kr., fordelt i forhold til andelen af aktierne, som han ejede i selskabet. Den maskerede udlodning blev opgjort til 1.550.866 kr.

ARNE MØLLIN OTTOSEN partner i advokatfir­maet Kromann Reumert

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark