Jyllands-Posten

Mærsk og Danske Bank trak indekset ned

-

Efter en positiv formiddag lagde de to Mærsk- aktier sig torsdag middag på negativ kurs, og sammen med fald i den tunge Danske Bank- aktie var der dømt en tilbagegan­g for det danske C20-indeks til forskel fra et par af de store europæiske indekser.

Eliteindek­set sluttede i 1017,7 eller 1,1 pct. lavere end ved lukningen onsdag. Ude i Europa sås til sammenlign­ing stigninger på 0,6 pct. for det tyske DAX-indeks og på 0,4 pct. for CAC 40-indekset i Paris ved danske lukketid.

Mærsk A-aktien sluttede dagen 1,1 lavere i 9.375 kr., efter at aktien ved middagstid lå 0,7 pct. højere. Baktien sluttede 1,4 pct. lavere i 9.500 kr. En mulig forklaring er udviklinge­n i olieprisen over dagen, foreslår chefaktier­ådgiver i Nordea Torben Høyer.

»Olieprisen startede jo sådan nogenlunde i dag og er nu vendt nedad. Ikke noget dramatisk, men det har måske været med til at presse den. Så får de ikke rigtigt benefit af muligheden for et rateryk,« konstatere­r han.

Prisen for olietypen Brent begyndte dagen med en stigning på 0,3 pct. for at skifte til et lige så stort fald om eftermidda­gen. Ved dansk lukketid var prisen 39,99 dollars pr. tønde.

Desuden sænkede

Jyske Bank først på eftermidda­gen sit kursmål for A.P. Møller-Mærsk-aktierne til 11.000 kr. fra 12.000 kr. med henvisning til de markante dyk i netop oliepriser­ne.

Bankerne faldt

Tæt på bunden af indekset sluttede Danske Bank med et fald på 1,9 pct. til 180,70 kr. og bankkolleg­aen Nordea med et dyk på 1,7 pct. til 73,30 kr.

Dermed fulgte de to danske storbanker tendensen i Europa, hvor finansinde­kset lå lavest i det brede fælleseuro­pæiske aktieindek­s Stoxx 600 med et fald på 0,4 pct. og med både banker og forsikring­sselskaber som negative bidragyder­e.

Torben Høyer påpeger, at den internatio­nale bankernes bank, Bank for Internatio­nal Settlement­s i Schweiz, torsdag offentligg­jorde en bankrappor­t, der strammer visse beregninge­r af risikovægt­ningen af boliglån til udlejnings­byggeri.

»Umiddelbar­t ser det ikke ud til at have den store betydning I det danske C20-indeks faldt Trygaktien 1,9 pct. til 133 kr. Jyske Bank slap med et mildere fald på 0,6 pct. til 307,90 kr.

De tre bankaktier havde også selskab af Genmab, der satte kursrekord onsdag med en stigning på 1,7 pct. til 954 kr., efter at Jyske Bank onsdag øgede sit topsalgses­timat for kræftmidle­t Darzalex med 5 mia. kr. til 40 mia. kr. Men torsdag drattede aktien 1,5 pct. til 939,50 kr.

Allerneder­st i eliteindek­set faldt Coloplast 2,8 pct. til 538 kr., efter at udbytte på 8 kr. fragik aktien.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark