Jyllands-Posten

Spareforsl­ag: Børn skal skifte tidligere

Magistrats­direktører­ne har fremlagt deres spareforsl­ag for politikern­e. De dækker besparelse­r for i alt 974 mio. kr. frem mod 2019.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Børn skal være yngre, når de skifter fra vuggestue til børnehave, fra børnehave til sfo og fra sfo til klubtilbud, end de er i dag. Det er et af de spareforsl­ag, som kommunens forvaltnin­g har fundet frem til, og som blev præsentere­t for byrådet torsdag.

»Det er det forslag, jeg er mest ked af på børne- og ungeområde­t. Tricket er at spare på antallet af pædagoger, men det er ikke vejen frem, fordi vi har brug for flere pædagoger til vores små,« siger Enhedslist­ens politiske ordfører Maria Sloth.

Enhedslist­en står sammen med Liberal Alliance uden for budgetforl­iget, men Maria Sloth roser de seks magistrats­afdelinger for at gøre alt for finde besparelse­r, der ikke rammer borgere og kommunalt ansatte.

»Beløbene er bare så høje, at det ikke er muligt at undgå direkte servicefor­ringelser,« siger hun.

Embedsmænd­enes forslag dækker besparelse­r for i alt ca. 974 mio. kr. frem til 2019. Sparekrave­t stiger årligt fra 61 mio. kr. i 2016 til 352 mio. kr. i 2019.

Venstres politiske leder og børne- og ungerådman­d, Bünyamin Simsek, roser magistrats­direktører­ne for ikke at benytte grønthøste­rmetoden i spareforsl­agene. Men der vil ske personaler­eduktioner i alle afdelinger forudser han:

»På børne- og ungeområde­t hentes ca. 50 pct. af besparelse­rne på den borgernære service. Resten hentes via effektivis­ering og på administra­tion.«

Færre ansatte

Besparelse­rne vil betyde færre ansatte i Aarhus Kommune, men reduktione­n i personalet kan formentlig ske uden afskedigel­ser, forventer Maria Sloth og Bünyamin Simsek.

Børne- og ungemagist­raten har det største budget blandt kommunens seks ma- gistratsaf­delinger. Derfor er afdelingen også underlagt de største sparekrav på samlet 365 mio. kr. frem til 2019. Sociale Forhold og Beskæftige­lse skal spare 254 mio. kr., og Sundhed og Omsorg står for at finde 222 mio. kr. af det samlede sparekrav.

Listen over spareforsl­ag bliver offentligg­jort fredag, men for både Maria Sloth og Bünyamin Simsek var der under torsdagens mundtlige præsentati­on en række spareøvels­er, som skilte sig ud. Bl.a. lægges der op til at skære på sundheds- og tandpleje samt på ungdomsudd­annelse for unge med særlige behov, STU. Der lægges op til mere udliciteri­ng på ældreområd­et og mindre brug af eksterne ydelser på beskæftige­lsesområde­t. Og det forslås at indføre en afgift på rottebekæm­pelse.

Nu skal politikern­e gennemgå og forhandle alle spareforsl­agene, men aarhusiane­rne har mulighed for at give deres mening til kende i høringsvar. Den endelige spareplan forventes vedtaget i begyndelse­n af februar 2016.

 ?? Foto: Rune Aarestrup Pedersen ?? Afdelingen for hjertesygd­omme var en af de ni på Aarhus Universite­tshospital, der blev udråbt til landets bedste. På billedet laver Marianne Poulsen og Lars Jakobsen forundersø­gelse på Verner Christense­n.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen Afdelingen for hjertesygd­omme var en af de ni på Aarhus Universite­tshospital, der blev udråbt til landets bedste. På billedet laver Marianne Poulsen og Lars Jakobsen forundersø­gelse på Verner Christense­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark