Jyllands-Posten

Frihed til forurening

Når Venstre tramper så godt grundigt på de ellers voksende danske klimaambit­ioner, at kun et par forkrøbled­e strå står tilbage, tramper det på almindelig­e danskeres mulighed for at leve det liv, de har lyst til.

-

Miriam Brems Landsledel­sesmedlem i SF Ungdom Neptunvej 38c, Højbjerg

i Paris har Danmark modtaget en af priserne for at være en klimaskurk – et land, der ikke gør nok for klimaet. Men prisen handler ikke bare om klimaet, den handler i langt højere grad om frihed.

Regeringen er nemlig godt i gang med at tage frihed fra helt almindelig­e danskere for i stedet at give den til de store virksomhed­er.

Venstre har i sin ellers korte regeringst­id allerede sænket klimamålen­e markant, sat færre penge af til grøn forskning og valgt at

På klimatopmø­det

bruge besparelse­rne på vores fælles velfærd til at sænke NOx-afgifterne for virksomhed­erne.

Alt dette gør de under parolen ”grøn realisme”, men hvad de glemmer at fortælle er den egentlige realitet:

At når Venstre tramper så godt og grundigt på de ellers flot voksende danske klimaambit­ioner, at kun et par forkrøbled­e strå står tilbage, tramper det også på almindelig­e danskeres mulighed for at leve det liv, de har lyst til, blot for at store virksomhed­er får frihed til at forurene lidt mere.

For at se prisen for mere giftgasudv­ikling behøver man blot skæve lidt til Kina, hvor befolkning­en plages af diverse luftvejssy­gdom- me og må gå rundt med masker på. Det virker måske langt væk, men de barske realiteter er ganske tæt på: I Danmark dør allerede 3.300 danskere hvert år en for tidlig død som følge af luftforure­ning.

At give frihed til forurening er at berøve almindelig­e mennesker retten til en verden, hvor man kan trække vejret uden at dø af det, og det er at berøve fremtidige generation­er retten til en beboelig klode.

Frihed handler ikke altid om at afskaffe forbud. Frihed handler om, at alle mennesker skal have mulighed for at leve det liv, de ønsker – og om friheden til at have en fremtid.

 ?? Foto: Lu Xu/Imaginechi­na ?? »For at se prisen for mere giftgasudv­ikling behøver man blot skæve lidt til Kina, hvor befolkning­en plages af diverse luftvejssy­gdomme og må gå rundt med masker,« skriver Miriam Brems.
Foto: Lu Xu/Imaginechi­na »For at se prisen for mere giftgasudv­ikling behøver man blot skæve lidt til Kina, hvor befolkning­en plages af diverse luftvejssy­gdomme og må gå rundt med masker,« skriver Miriam Brems.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark