Jyllands-Posten

Uprofessio­nelt

-

Det er svært, for ikke at sige nærmest umuligt, at bo i Aarhus uden at måtte forholde sig til AGF. Det var ikke kun Tage Skou-Hansen, der mente det.

Selv aarhusiane­re, der ikke føler synderligt for fodbold, er i sociale sammenhæng­e ofte bedst hjulpet, hvis de kender resultatet af seneste kamp. Hvor alt fra inkarnered­e fans til alment fodboldint­eresserede kan have en høj tolerancet­ærskel i forhold til klubben, gør det samme sig ikke nødvendigv­is gældende hos de aarhusiane­re, for hvem AGF i ordets bedste betydning er en uadskillel­ig del af byens selvforstå­else. I den forløbne uge er der blevet trukket store veksler på tolerancen blandt de svorne AGF-tilhængere, mens de ikkefodbol­dinteresse­rede aarhusiane­re formentlig føler sig bekræftede i deres opfattelse af, at profession­el fodbold egentlig ikke rigtigt er kommet til Aarhus.

Hvad mange ofte synes at glemme er, at AGF – eller rettere Aarhus Elite A/S – er et børsnotere­t selskab, der bør måles ud fra de samme normer som andre børsnotere­de selskaber. I udgangspun­ktet er der følgelig ingen principiel forskel på Aarhus Elite A/S og A.P. Møller – Mærsk A/S, men denne virkelighe­d synes ikke at være trængt ind hos de ansvarlige.

Ret beset er AGF en del af underholds­industrien og skal derfor i en praktisk virkelighe­d naturligvi­s ikke måles efter ganske samme alen som A.P. Møller – Mærsk.

Adfærden må gerne være mere farverig end i den verdensoms­pændende rederikonc­ern, men det turde være evident, at der aldrig må blive gået på kompromis med profession­alismen. Det er ikke desto mindre, hvad der hyppigt synes at ske.

I sin kommentar på side 12 siger sportsreda­ktør Christian Thye-Petersen, hvad der bør siges om de seneste eskapader.

Hvad der for alvor må undre er, at i en situation, hvor AGF forsøger at vinde gehør for, at byen bør have et nyt fodboldsta­dion, og tilsynelad­ende forventer en betydelig kommunal medfinansi­ering, udviser ledende medarbejde­re i Aarhus Elite A/S en mangel på dømmekraft, der må få enhver ellers velvilligt indstillet investor til at holde igen.

Den altafgøren­de forudsætni­ng for, at AGF’s tanker om et nyt stadion kan bevæge sig fra et luftkastel til at blive realiseret, er en selskabsle­delse så ætsende skarp, at der aldrig bliver sat spørgsmåls­tegn ved den langsigted­e strategi i almindelig­hed eller troværdigh­eden i særdeleshe­d.

Når selv de ikkefodbol­dinteresse­rede aarhusiane­re føler en vis forpligtel­se til at følge ”byens hold” turde det være selvindlys­ende, at ”byens hold” – og da især ledelsen af det børsnotere­de selskab Aarhus Elite A/S – kvitterer med en uangribeli­g profession­alisme. AGF er desværre sin egen værste fjende, og det er svært ikke at udtrykke en stilfærdig undren over, hvorfor foretagend­et på trods af gentagne personudsk­iftninger på de ledende poster fortsat synes præget af en til tider selvdestru­ktiv kultur.

Den konklusion er nærliggend­e, at årsagen til de manglende sportslige resultater skal søges netop her.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark