Jyllands-Posten

Produktion­sdyr trumfer mennesker

-

Holger Øster Mortensen Præstholm Mark., Odder

er tusinder af mink blevet aflivet, og mindst 100 minkfarme helt tømt for dyr for at nedkæmpe en frygtet sygdom hos mink – plasmacyto­se-virus. Minkavlern­e frygter, at mindst 10 pct. af alle mink skal udfases. Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

Dette sker samtidig med en stadig større udbredelse af de frygtede og resistente MRSA CC398-bakterier, som ikke bare findes hos mink, men også hos andre pro-

I løbet af efteråret

duktionsdy­r – herunder især grise. Men hvad værre er: Også mennesker kan smittes med MRSA CC398 og bringe smitten videre. Dyrene bliver ikke syge af MRSA.

Man vægter altså højere kampen mod sygdomme, som kun rammer produktion­sdyr, end man vægter kampen mod sygdomme hos mennesker.

MRSA CC398 kan forårsage sår, bylder, blodforgif­tning og død. Hvis man konstatere­r mund- og klovsyge, afspærrer man hele landsdele. Sidst Danmark havde en epidemi med mund- og klovsy- ge i 1982, blev der nærmest erklæret undtagelse­stilstand på hele Østfyn. Med bare et enkelt tilfælde af svinepest i Danmark lukker hele husdyreksp­orten ned fra dag et.

Det er kynisk, at fødevarepr­oducentern­e og myndighede­rne vil gøre alt for at minimere sygdomme hos dyr, men nærmest intet gør, hvis det rammer mennesker.

I Norge har man haft held til at fjerne smitte med MRSA i svinestald­ene ved at tømme disse og få rengjort fuldstændi­gt. Det skal man også gøre i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark