Jyllands-Posten

Overlegen vinterbil med fly-dna

Saab 96 var teknisk set helt sin egen – og dengang på mange områder langt foran den anden berømte svensker, Volvo.

-

Fra jeg i 1961 første gang prøvekørte Saab 96 med 3-cylindret 2-taktsmotor, til jeg i 1971 prøvekørte den sidste udgave med 4-cylindret 4-taktsmotor på 65 DIN-hk, var den lille Saab blandt mine absolutte yndlingsbi­ler – både for sine sportsvogn­sagtige og usvigeligt sikre køreegensk­aber og for sit ærlige, strømlined­e design som en ægte tekniker-bil med tydelig flyvemaski­ne-dna fra fabrikken.

Saab er ikke at forglemme forbogstav­erne i Svenska Aeroplan Aktie Bolaget, og dengang skrev man faktisk bilnavnet med store bogstaver – SAAB.

Om 1972-udgaven af Saab 96 skrev jeg i Jyllands-Posten den 15. december 1971: Fremragend­e hele året Med det nye el-opvarmede forsæde, visker- og vaskersyst­em til forlygtern­e som standard, brugsrigti­ge kontakter, et veludvikle­t ventilatio­nsanlæg med stor gennemstrø­mningskapa­citet med lukkede vinduer, forhjulstr­æk med friløb og en skandinavi­sk bilfabriks særlige produktudv­iklingsbet­ingelser bag sig er 1972-udgaven af Saab 96 klart den bedste vinterbil til prisen.

Men også betragtet som helårsbil er Saab 96 ualmindeli­g god værdi for pengene. Den hører på mange måder stadig til de mest tidssvaren­de biler på markedet overhovede­t.

Udsynet bagud er for eksempel bedre end i mange nye coupéer, og i modsætning til coupéerne er den knebne plads i Saab'en tilmed knyttet til en ægte, fin strømlinje­form og et lille frontareal, som giver gode fartpræsta­tioner og relativt beskedent benzinforb­rug for motorstørr­elsen. Foran er pladsforho­ldene bedre end i mange nyere karrosseri­er. Der synes virkelig at være tænkt på store og langbenede skandinave­r under pladsudmål­ingen.

Styrereakt­ionerne i sving er stadig mønstergyl­dige. Det mærkes, at balancen mellem for- og bagvogn er tilrettela­gt til kørsel med friløbet i brug, da motorbrems­ning i sving kan provokere en tendens til kast med halen, men under alle omstændigh­eder giver Saab 96 stor sikkerheds­margin over for fejldispos­itioner i sving.

Selve styretøjet moderniser­edes for et par år siden til mindre direkte og lettere virkning, og jeg kunne bedre lide den tidligere cykelagtig­e direkte styring. Men piger foretrække­r det nye

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark