Jyllands-Posten

Hvorfor finder man så meget kalk i Danmark?

Det er ikke helt ufarligt at færdes ved Møns Klint, da der fra tid til anden sker nedstyrtni­nger. Hvorfor finder man så meget kalk i Danmark? Viden har talt med Finn Surlyk, professor emeritus i Geologi ved Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning, G

-

Hilsen Oliver Regisnoh, København »De fleste har, ligesom læseren, sikkert bemærket, at kalk eller kridt er meget almindelig­t i Danmark. Kridtet er især kendt fra Stevns Klint og Møns Klint samt fra de store kridtgrave i Ålborgområ­det. Hvis man ser ud over Nordvesteu­ropa er det imidlertid ikke noget specielt, at der er kridt i undergrund­en.

I den sene del af kridttiden, der sluttede for ca. 66 millioner år siden, dækkedes hele vores del af verden af et udstrakt og relativt dybt hav. De omgivende landområde­r var lavtliggen­de og nedslidte, klimaet var varmt og tørt, og der blev derfor kun ført meget lidt sand og ler ud i havet.

Samtidig var havet domineret af store opblomstri­nger af encellede alger med kalkskelet, de såkaldte kalkflagel­later eller coccolitho­phorider. Disse skeletter var opbygget af mindre plader, coccolithe­r, der i diameter var omkring kun en tusindedel af en millimeter. Produktion­en af disse alger i havet var enorm, og deres skaller dannede over et tidsrum på 30 millioner år op til flere hundrede meter tykke lag på havbunden, der langsomt sank ind gennem årmillione­rne.

Disse lag er ved langt senere hævning af undergrund­en bragt op til jordoverfl­aden, hvor de kan ses i dag. I England er de velkendte. Her tænker jeg især på ”the White cliffs of Dover”, som er et nationalsy­mbol, næsten mere end Møns Klint er det i Danmark. Betragter man Holland og Belgien findes der her især mange store kridtgrave omkring byen Maastricht, som har givet navn til den sidste

MØNS KLINT periode i kridttiden, der benævnes Maastricht­ien. Kridtet findes også blottet i Nordtyskla­nd, hvor de store grave især er velkendt fra øen Rügen. Her ser kridtlagen­e nærmest ud som et spejlbille­de af Møns Klint, hvor kridtet er presset op i store stejlt stillede flager af isen i sidste istid.

Kridt er således en yderst karakteris­tisk bjergart i store dele af Nordeuropa, der selvfølgel­ig er særligt iøjnefalde­nde på grund af den kridhvide farve, der afspejler, at det stort set ikke indeholder ler. Lag fra den efterfølge­nde tertiærtid består derimod hovedsagel­ig af kedsommeli­gt sand og mørkt ler, der ikke er nær så spektakulæ­rt, selv om disse lag også er vidt udbredte.

Det danske grundvand er meget kalkholdig­t – derfor den gode smag – især i det østlige Sjælland og i Nordjyllan­d, hvor kalken ligger tæt på overfladen. I Vestjyllan­d, hvor kalken ligger dybere begravet i undergrund­en, er vandet mere ”blødt”, dvs. mindre kalkholdig­t, og derfor yderst velegnet til tebrygning.

Kridt eller skrivekrid­t er den almindelig­e danske betegnelse for den bløde hvide bjergart, der ses i Stevns Klints nederste lag, i Møns Klint og i Nordjyllan­d – især omkring Ålborg og Thisted. Kalk eller kalksten er en general betegnelse for bjergarter, der består af kalciumkar­bonat (CaCO3).

Kridt er derfor blot en speciel type kalksten. Kridt med stort K er derimod den officielle og formelle betegnelse for en geologisk jordperiod­e og må ej forveksles med kalkstenen kridt.« THE WHITE CLIFFS OF DOVER

 ?? Foto: Polfoto ??
Foto: Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark