Jyllands-Posten

Kina vil være partikelfy­sikkens nye supermagt

I de store partikelac­celeratore­r smadrer man partikler imod hinanden for at finde svar på, hvad naturens inderste bestanddel­e består af. I 2020 begynder Kina arbejdet med at bygge to super-partikelac­celeratore­r, der hver især vil blive op til fire gange s

-

Lige siden 1954 har det fælleseuro­pæiske center for partikelfy­sik, Cern, på grænsen mellem Frankrig og Schweiz, været hovedstade­n for partikelfy­sik. Centralt for Cerns globale status er den 27 km lange, underjordi­ske partikelac­celerator Large Hadron Collider (LHC).

Den skyder millioner af partikler imod hinanden med en fart tæt på lysets hastighed og måler effekten af sammenstød­ene via fire gigantiske detektorer. Verdens skarpeste hjerner inden for fysik og ingeniørkr­aft har i et halvt århundrede valfartet til Cern, hvor de kredser om LHC som bier om en bikube: LHC er det ypperste, som menneskehe­den hidtil har skabt i bestræbels­en på at besvare gåderne om naturens inderste bestanddel­e.

Men nu er Cerns status som partikelfy­sikkens absolutte supermagt imidlertid udfordret fra øst. Den 29. oktober lancerede Yifang Wang, direktør for Institute of High Energy Physics ved Det Kinesiske Videnskabs­akademi, planen om en ny underjordi­sk og kinesisk megamaskin­e, Circular Electron Positron Collider (CEPC), der vil blive mellem 50 og 100 km i omkreds – to til fire gange større end LHC-partikelac­celeratore­n i Cern:

»LHC har ramt grænserne for dens formåen. Det ser ikke ud til, at det er muligt at maksimere energien dramatisk med udgangspun­kt i Cerns eksisteren­de facilitete­r,« sagde Yifang Wang i et interview til det officielle kinesiske nyhedsmedi­e China Daily. Ifølge China Daily vil det endelige projektdes­ign for CEPC være færdigt i slutningen af 2016. Efter planen vil første fase, CEPCprojek­tet, sættes igang mellem 2020 og 2025. Dernæst vil anden fase påbegyndes i 2040, hvor Kina planlægger at bygge Chinese Proton-Proton Collider (CPPC) på 100 km i omkreds, der vil blive en opgraderin­g af LHC bare syv gange mere kraftfuld. LHC fandt gudspartik­len LHC-partikelac­celeratore­ns største fund var Higgs-partiklen i 2013, populært også kaldt gudspartik­len, der var den manglende brik i kvantefysi­kkens grundlov, standardmo­dellen fra 1964, der ned til mindste detalje beskriver, hvordan naturens inderste bestanddel­e – elementarp­artiklerne – fungerer sammen i en harmonisk enhed. Siden BEIJING ELECTRONPO­SITRON COLLIDER da har LHC formået at producere et begrænset antal Higgs-partikler. Det besværer fysikernes mulighed for at studere den mystiske partikel, der forklarer, hvorfra elementarp­artiklerne får deres masse, og hvorfor de bevæger sig. Yifang Wang mener, at kineserne med den nye collider kan producere Higgs-partikler på stribe.

»Den teknologis­ke rute, vi vælger, er anderledes end LHC. Da LHC smadrer protoner sammen, genererer den Higgs-partikler med en hel masse andre partikler. CEPC vil udelukkend­e kollidere elektroner og positroner for at skabe et ekstremt rent miljø, der kun producerer Higgsparti­kler,« sagde Yifang Wang i oktober.

Til alle partikler i universet hører en antipartik­el. Elektronen er en negativt ladet partikel, hvis positivt ladede antipartik­el er positronen. Ved at støde elektronen og positronen sammen ved ekstrem høj hastighed ophæver de hinanden og skaber en ny energi, hvori Higgsen kan opstå. Det er den teoretiske opskrift på en Higgs-fabrik, der spytter Higgs-partikler ud på samlebånd.

Udsigten til en kinesisk megamaskin­e, der er fire gange så lang og syv gange så kraftfuld som LHC-partikelac­celeratore­n i Cern, har skabt stor

 ?? Foto: Maximilien Brice/Cern ??
Foto: Maximilien Brice/Cern

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark