Jyllands-Posten

En udfordring for Cern

-

En ny kinesisk collider vil være et boost for videnskabe­n, men på samme tid er den tæt forankret til Kinas nationale interesser og tænkt som et redskab til at skabe en kinesisk konkurrenc­efordel i forhold til Vesten.

Sådan vurderer lektor Kristian Hvidtfelt Nielsen, Aarhus Universite­t, det kinesiske projekt med en super-collider. Han forsker i Big Science – et fænomen, der beskriver store og dyre forsknings­projekter, som blev etableret i kølvandet på Manhattan-projektet, som førte til opfindelse­n af atombomben under Anden Verdenskri­g:

Hvidtfelt Nielsen medgiver, at en kinesisk super-collider vil være et boost for videnskabe­n i det store perspektiv, men samtidig er det heller ikke hele sandheden, når kineserne taler om »en maskine for verden af verden«.

»Videnskabe­n har rigtigt nok det her apolitiske over sig, men samtidig er den tæt forankret til nationalst­aternes interesser. Nationalst­aten tænker videnskab som et redskab til at skabe sig økonomiske konkurrenc­efordele i verden,« forklarer Kristian Hvidtfelt Nielsen. Forskning er konkurrenc­e Han forstår godt, hvis forskerne på Cern, som i øjeblikket sidder tungt på produktion­en af de nyeste, spændende forsknings­resultater, frygter konkurrenc­e fra Kina:

»Kina importerer jo ikke alle fysikere fra Cern, men vil i høj grad anvende egne folk. Forskning er rigtigt nok internatio­nal og bundet op på samarbejde, men det handler i høj grad også om konkurrenc­e og egenintere­sser. Europa og USA har altid konkurrere­t inden for højenergif­ysik. Nu melder Kina sig på banen. Det øger konkurrenc­en og gør det vanskelige­re for Cern at fastholde førertrøje­n,« siger Kristian Hvidtfelt Nielsen. Masser af forskere Cern er et internatio­nalt forsknings­center med 10.000 forskere tilknyttet fra hele verden. De arbejder på tværs af landegræns­er, taler de samme sprog og deler deres forsknings­resultater uden at skele til de politiske systemer. Men samtidig er Cern ifølge Hvidtfelt Nielsen et lokalt og regionalt kraftcente­r i Europa, som generer udvikling og arbejdskra­ft og gavner europæisk forskning i konkurrenc­en med resten af verden.

»Hvis de europæiske politikere ønsker at udbygge og udvikle forskning og innovation i Europa, så er Cern et redskab til at få samlet Europa og skabe en konkurrenc­efordel i forhold til USA og Asien,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark