Jyllands-Posten

Hvem bestemmer?

-

Igennem hele menneskets historie på kryds og tværs af jordkloden har forskellig­e kulturer og de fleste af verdens religioner forsøgt at indføre livslangt monogami – i hvert fald for kvinden.

»Blandt kvinder er monogami noget, som bliver tvunget ned over hovedet på dem i såkaldt patrilineæ­re samfund, hvor formuer let kan akkumulere­s, og kun mænd kan arve fra deres forældre,« siger Ruth Mace fra University College London.

Blandt de hundredvis af samfund, som findes i dag, er der kun ganske få, der er matrilineæ­re, hvor døtrene arver.

I de senere år har Ruth Mace studeret et sådant samfund: Mosuo-folket i det sydvestlig­e Kina. De bor i fælles husholdnin­ger med en matriark og flere generation­er af hendes familie samlet under ét tag. Uanset hvor længe et par har været sammen, så bor mændene i deres egne huse, hvor de hjælper med at tage sig af deres søstres og niecers børn, og de får muligvis aldrig mulighed for at give deres egne børn ret meget opmærksomh­ed. Formuen bliver i husstanden I dette matrilineæ­re samfund forbliver familiefor­muen, som primært stammer fra landbrug, i husstanden. Ikke desto mindre forventes det, at søstre deler disse begrænsede ressourcer, hvis de sætter børn i verden, og det skaber konkurrenc­e mellem dem. Ruth Mace’ analyse viser, at jo flere søstre, en kvinde har, jo færre børn vil hun selv få. Hvordan denne konkurrenc­e sker, er uvist.

»Spædbarnsd­ødelighede­n er lille, harmoni anses for at være essentiel, og familiefor­holdene virker fredelige, så det er sandsynlig­vis noget, som foregår ret subtilt,« siger Ruth Mace. »Men som de fleste andre bryder Mosuo-folket sig ikke om at svare på indiskrete spørgsmål om deres sexliv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark