Jyllands-Posten

Papkassen der sender dig til en anden verden

Med et stykke pap og to plasticlin­ser omdanner Google Cardboard din smartphone til en virtual reality-brille for 100 kr.

-

Virtual reality er ikke længere nogen fjern fremtidsdr­øm. Med Facebooks opkøb af Oculus Rift til 12 milliarder kroner er kapløbet om at blive dominerend­e i morgendage­ns teknologi gået i gang, men allerede nu kan man få en glimrende forsmag på virtual reality (VR) og endda til næsten ingen penge.

For blot hundrede kroner kan man nemlig omdanne sin smartphone til en virtual realitymas­kine, og det kan vi takke Google for. De har nemlig lavet en opskrift på, hvordan man nemt og billigt med simple materialer kan lave en VRbrille af pap, kaldet Google Cardboard, hvor din mobil leverer computerkr­aften. Google fremstille­r dog ikke selv brillerne, men har lagt samlevejle­dningen ud på hjemmeside­n

så man enten selv kan bygge dem eller købe dem fra en række andre firmaer for 15-30 dollars (100-200 kr.). Og oplevelsen er overrasken­de god. Antiklimak­tisk ydre Jeg fik fingrene i en af de billigste modeller fra I AM Cardboard, en simpel papæske med to linser formet til at stikke gluggerne i, og hvor den ene side kan åbnes med velcro, så man kan montere sin smartphone foran linserne. Det var lidt antiklimak­tisk at stå med den i hånden – skulle den her papkasse være fremtiden? Den mindede mest af alt om en gammeldags Viewmaster, den røde plasticbri­lle med et billedhjul, som man skulle holde op mod lyset for at se billederne komme til live. Men så smækkede jeg min smartphone i og trykkede play og blev blæst væk.

Den første app, som jeg prøvede, var Googles egen cardboard-app. VR-apps bryder billederne op i to, et til hvert øje, hvilket skaber dybdeforne­mmelse, og det virkede overrasken­de godt. Cardboard tog mig på naturhisto­risk museum, hvor jeg kiggede på tyrannosau­rus-skelet, til overfladen af Mars med Mars Spirit Rover og til foden af Eiffeltårn­et. Når jeg bevægede hovedet rundt, fulgte billedet med, men alligevel var oplevelsen lidt flad, fordi jeg ikke kunne bevæge mig frem og tilbage. Det var, som om mine fødder var støbt ind i en cementblok, og også menneskern­e omkring mig var fastfrosse­t i tiden. Det måtte kunne gøres bedre. Livagtig rutsjebane­tur Gennem cardboard-hjemmeside­n fandt jeg nogle andre VR-apps og hentede ”Dive City Rollercoas-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark