Jyllands-Posten

Misbrug af kreditkort og stjålne identitete­r sætter rekord

Nye tal fra politiet viser, at antallet af anmeldelse­r om itkriminal­itet ser ud til at blive fordoblet i 2015 i forhold til 2014. Forbrugerr­ådet efterlyser mere politisk fokus.

- NOLA GRACE GAARDMAND JESPER HAUE HANSEN

Mens kriminalit­eten i Danmark overordnet set er faldende, er der særligt ét kriminalit­etsområde, der omvendt har vokseværk: På bare ét år er antallet af anmeldelse­r om dankortsvi­ndel på nettet, falske e-mails, hvori der bedes om bankoplysn­inger, og andre former for cyberkrimi­nalitet steget markant.

I 2014 modtog politiet 5.628 anmeldelse­r om såkaldt databedrag­eri, mens politiet alene i løbet af dette års første tre kvartaler har modtaget 8.775 anmeldelse­r, viser de nyeste tal fra Rigspoliti­et. Dermed ser det ud til, at antallet af cyber-crime-anmeldelse­r ender med at blive cirka fordoblet i forhold til sidste år.

»Det er jo noget af en stigning, og vi er meget opmærk- somme på området,« siger vicepoliti­inspektør Claus Birkelyng fra Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalit­et.

Mere handel på nettet

Han forklarer stigningen med, at de cyberkrimi­nelle løbende udvikler mere sofistiker­ede redskaber til itbedrager­iet, men også at mere handel i dag foregår på nettet, og at de kriminelle derfor ”rejser” med.

Hos Forbrugerr­ådet Tænk genkender man tendensen.

»Det bekræfter desværre vores bange anelser. Det er jo et voldsomt tal og en stor stigning,« siger seniorjuri­st Anette Høyrup, der efterlyser større politisk fokus på området – særligt efterlyser hun mere oplysning til borgerne om, hvad man selv kan gøre for at undgå internetbe­drageriet. Konkret efterlyser rådet, at indsatsen mod cyberkrimi­nalitet ikke kun ligger hos politiet, men at der også oprettes en særlig myndighed, der skal have hovedansva­ret for at oplyse og tage imod borgerhenv­endelser.

Også professor ved Aalborg Universite­t Lars Bo Langsted efterlyser mere politisk fokus på området.

Justitsmin­ister Søren Pind har ikke ønsket at kommentere rådets opfordring, mens Venstres retsordfør­er, Preben Bang Henriksen, er positiv over for idéen.

»Umiddelbar­t lyder det fornuftigt med en samlet myndighed, der f.eks. kan give oplysninge­r om, hvad man gør, hvis man bliver udsat for cyberkrimi­nalitet,« siger ordføreren.

1. sektion, Indland, side 6-7

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark