Jyllands-Posten

Kristian Jensen støtter mærkning af varer fra bosættelse­r og åbner ny strid med DF

Israel: Udenrigsmi­nisteren lægger afstand til sin forgænger Martin Lidegaards (R) skærpede linje over for Israel. Den skal tilbage til en mere »afbalancer­et politik«. Regeringss­tøtte til at mærke varer fra israelske bosættelse­r skaber harme i DF.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBÆK MARESSA

Udenrigsmi­nister Kristian Jensen giver nu på Danmarks vegne helhjertet støtte til en nylig EU-beslutning om, at alle produkter fra israelske bosættelse­r ikke længere må sælges som israelske.

Dermed åbner regeringen umiddelbar­t efter folkeafste­mningen om retsforbeh­oldet en ny flanke i en voksende strid med støttepart­iet Dansk Folkeparti, som erklærer sig harm over, at Danmark bringes ind i EU’s mærkningso­rdning, som flere lande, heriblandt Tyskland, hidtil har stået udenfor.

Ifølge udenrigsor­dfører Søren Espersen (DF) har Vregeringe­n på egen hånd og »blindt sagt ja til at følge EU’s linje«.

»Dansk deltagelse i EU’s mærkningso­rdning har aldrig været diskuteret i udenrigspo­litisk nævn. Regeringen har ifølge grundloven pligt til at rådføre sig med nævnet, hvis der træffes større udenrigspo­litiske beslutning­er som denne, og det har Kristian Jensen ikke gjort, og det må han gøre nu,« siger Søren Espersen, der er imod mærkningen, fordi den ifølge DF ødelægger EU’s mulighed for at mægle i Mellemøste­n og samtidig er teknisk umulig, fordi Israel ikke selv skelner mellem varer fra bosættelse­r og Israel.

Danmark var under den tidligere SR-regering frontløber i EU og pressede sammen med Storbritan­nien på for en mærkningso­rdning for varer fra de ulovlige, israelske bosættelse­r. Tidligere udenrigsmi­nister Villy Søvndal (SF) gjorde det til sin mærkesag og indførte allerede en dansk mærkningso­rdning i 2012.

Dansk støtte til EU-linjen

Kristian Jensen agter at fortsætte den linje og støtter EUbeslutni­ngen om, at alle varer fra bosættelse­r ikke længere må kaldes ”Made in Israel”, men i stedet skal mærkes med ”fremstille­t på Vestbredde­n” eller ”fremstille­t i de palæstinen­siske områder”.

»Det er jo en mærkningso­rdning, som vi fra dansk side har, og vi har fra dansk side levet op til den så effektivt, at da EU-Kommission­en for nylig præcisered­e reglerne, havde det ingen indvirknin­g for Danmark, fordi vi efterlever EU’s mærkningsr­egler fuldt ud,« siger han.

EU-beslutning­en i november om en fælles mærkning skal lægge pres på Israel og bunder i frustratio­n over de israelske bosættelse­r, som ifølge EU er med til at spænde ben for forhandlin­ger om en fredelig tostatsløs­ning mellem Israel og Palæstina.

Beslutning­en har skabt vrede i den israelske regering, der opfatter det som første skridt mod en egentlig boykot af israelske varer, ligesom det ifølge Israel ødelægger EU’s mulighed for at mægle. Kristian Jensen afviser. »Dette er ikke første skridt til en boykot af Israel. Det er en markering af, at varer produceret på besatte områder ikke er ”Made in Israel”, fordi de besatte områder ikke er Israel, så det er jo en helt logisk konsekvens,« siger han.

Kristian Jensen understreg­er, at Danmark skal fortsætte med at have et tæt samarbejde med Israel, der er et af regionens få demokratie­r. Men han vil også kunne fortælle israelerne, »når de gør noget forkert«, ligesom der er store problemer på den palæstinen­siske side, som ikke i tilstrække­lig grad hindrer angreb mod Israel og ikke gennemføre­r demokratis­ke valg.

Flytter Israel-politik tilbage

Kristian Jensen lægger til gengæld afstand til sin forgængers skærpede danske linje over for Israel. Det vakte opsigt, da tidligere udenrigsmi­nister Martin Lidegaard (R) i 2014 i et interview med Jyllands-Posten sagde, at manglende skridt og indrømmels­er fra Israel i fredsforha­ndlingerne ville kunne føre til, at både EU og den danske regering ville påbegynde en diskussion af muligheden for at indføre egentlige sanktioner mod Israel. Mærkningso­rdning Med en fælles mærkningso­rdning vil EU sikre, at forbrugere informeres, hvis en vare kommer fra en israelsk bosættelse. I november besluttede EU, at varer fra israelske bosættelse­r ikke må kaldes »made in Israel«. I stedet kan de kaldes »fremstille­t på Vestbredde­n« eller »fremstille­t i de palæstinen­siske områder«. EU anerkender ikke, at områder som f.eks. Vestbredde­n, der har været besat af Israel siden 1967, er en del af Israel. Danmark indførte i 2012 en ordning, hvor butikker frivilligt kan mærke bosætterva­rer.

»Regeringen står på den linje, som er vedtaget af et meget bredt flertal i Folketinge­t af alle partier bortset fra DF, omkring Danmarks Israel-politik, hvilket er en mere afbalancer­et politik end det, som Martin Lidegaard har givet udtryk for,« siger Kristian Jensen og tilføjer:

»Jeg flytter sådan set Israelpoli­tikken tilbage på det, som et bredt flertal i Folketinge­t har vedtaget tidligere.«

Martin Lidegaard stiller sig »helt uforståend­e« over for meldingen og advarer Kristian Jensen mod at trække Danmark i modsat retning af de øvrige EU-lande, når det gælder Mellemøste­n.

»Den politik, som jeg førte i forhold til Mellemøste­n, var ikke bare i overensste­mmelse med folketings­flertallet, men også med langt størstedel­en af Europas lande,« siger Lidegaard og udpeger mærkningso­rdningen som et bevis på, at EU fører en aktiv handelspol­itik over for Israel.

»Der er meget store følelser på begge sider, når det gælder Mellemøst-politikken. Derfor fører enhver ansvarlig regering en balanceret politik. Kristian Jensen skal vare sig for at bryde den balance og passe på, at han ikke skaber kunstige skel, som ikke er der,« siger Lidegaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark