Jyllands-Posten

Pædagoger strømmer ind i skolen – ifølge en skoleforsk­er er det en svær øvelse

Antallet af pædagoger i folkeskole­n er steget kraftigt, siden folkeskole­reformen trådte i kraft.

- DANIEL WINTHER PEDERSEN MORTEN VESTERGAAR­D

En ny slags voksne er rykket ind på de danske folkeskole­r. Efter at folkeskole­reformen sidste år trådte i kraft, er antallet af pædagoger, der er ansat i skolen, mere end fordoblet.

I 2014 var der 2.554 pædagoger på fuld tid i skolen. I dag er der 6.251 fuldtidsst­illinger.

På den ene side er det ikke så overrasken­de, da en del af målet med skolerefor­men var at skabe mere varieret undervisni­ng ved bl.a. at invitere flere nye faggrupper ind i skolen. Ifølge Liberal Alliances skoleordfø­rer, Merete Riisager, er stigningen dog for voldsom.

»Pædagoger er dygtige, men jo primært til det der handler om børnenes fritid, ikke til at undervise. Derfor må vi forvente, at denne udvikling fører til et enormt kvalitetst­ab i skolen,« mener Riisager, som nu vil kalde børne- og undervisni­ngsministe­r Ellen Trane Nørby i samråd om udviklinge­n.

Samarbejde fungerer ikke

Udviklinge­n i antallet af pædagoger skal ses i lyset af, at antallet af lærere siden 2011 er faldet med 3.930 fuldtidsst­illinger fra 44.187 til 40.257. I denne periode er antallet af pædagoger på fuld tid steget med 4.500. Faldet i antallet af lærere skete dog primært, før reformen trådte i kraft.

Andreas Rasch-Christense­n, der er forsknings­chef på profession­shøjskolen VIA, siger, at det ikke i sig selv er et problem for elevernes læring, at der er flere pædagoger i skolen. Men han siger også, at man bør være opmærksom på, om der er den rigtige balance mellem læ- rere og pædagoger i skolen.

»Hvis der er et velfungere­nde samarbejde mellem pædagoger og lærere, kan det være med til at variere undervisni­ngen og styrke inklusione­n. Men noget tyder på, at det samarbejde mange steder ikke fungerer. Hvis det ender med, at lærerne underviser fra 8-13, og pædagogern­e tager sig af understøtt­ende undervisni­ng og lektiecafe fra 13-15, så vil der blive tale om et kundskabst­ab for eleverne,« siger forsknings­chefen.

Pædagoger kan andre ting

Han henviser til en af de rapporter om de første erfaringer med skolerefor­men, som blev offentligg­jort for nylig. Her svarer mange pædagoger, at de føler, at de mangler kompetence­r i klasselede­lse og i at undervise.

»Det er jo netop det, som lærerne skulle have ansvaret for, så at pædagogern­e svarer sådan, tyder på, at de står alene med eleverne. Og det var ikke meningen,« siger Andreas Rasch-Christense­n, som også peger på, at både lærere og pædagoger i en anden af rapportern­e om skolerefor­men svarer, at samarbejde­t ikke fungerer.

Formanden for Danmarks Lærerforen­ing, Anders Bondo Christense­n, siger til fagbladet Folkeskole­n, at han undrer sig over udviklinge­n.

»Det synes lidt paradoksal­t, når skiftende regeringer har talt om at styrke faglighede­n. Tre store reformer er gennemført på baggrund af dårlige resultater i Pisa-undersøgel­serne, og dér viser alle måltallene, at lærernes uddannelse og kvalifikat­ioner er afgørende.«

Børne- og undervisni­ngsministe­r Ellen Trane Nørby mener ikke, det er et problem, at der er kommet flere pædagoger i skolen.

»Pædagoger har en anden faglighed end lærerne. De kan f.eks. styrke de sociale relationer i klassen, men det er Pædagoger i skolen – fuldtidsst­illinger:

2010/2011: 1.650 (antal ansatte: 3.963)

2011/2012: 1.746 (antal ansatte: 4.344)

2012/2013: 2.110 (antal ansatte: 5.551)

2013/2014: 2.554 (antal ansatte: 5.787)

2014/2015: 6.251 (antal ansatte: 10.909)

NNNNNFra 2011 til 2015 er antallet af fuldtidslæ­rerstillin­ger faldet fra 44.187 til 40.257. klart, at de skal supplere og ikke erstatte lærere,« siger ministeren, som mener, at det er en lokal opgave at finde balancen mellem lærere og pædagoger på en skole.

»Man skal ikke sætte pædagoger til at være lærere, for så får man ikke de resultater, som vi ønsker, og det forventer jeg da også, at man har fokus på ude i kommunerne.«

Formanden for løn- og personaleu­dvalget under kommunerne­s forening, KL, Michael Ziegler (K), mener ikke, at de flere pædagoger i folkeskole­n er et problem for børnene. Han anerkender dog, at der ligger en udfordring i at få de to faggrupper til at arbejde bedre sammen.

»Det er helt centralt at lave et godt samarbejde mellem pædagoger og lærere, hvis alle børn skal trives og blive så dygtige som muligt. Vi hører også fra kommunerne, at de arbejder på at blive bedre til at lave den rigtige rolleforde­ling på skolerne. Skolerefor­men har kørt i halvandet år, og når der kommer en ny faggruppe ind i folkeskole­n, er det naturligt, at man lige skal lære hinandens kompetence­r at kende,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark