Jyllands-Posten

En anden tog hans identitet: »Man føler sig nøgen«

Den 30-årige Thor Skovgaard Hansen opdagede ved et tilfælde, at han var blevet udsat for identitets­tyveri. Han er stadig nervøs for, at hans CPR-nummer bliver misbrugt, og er kritisk i forhold til systemet.

- JESPER HAUE HANSEN

De fleste dage havde Thor Skovgaard Hansen svært ved at slippe tanken om den person, der havde svindlet sig til noget af det mest private, man kan stjæle. Tankerne blev til panik, når han en gang imellem så, at der var blevet hævet et beløb på hans netbank, som han ikke kunne genkende.

Andre gange var han fuld af frustratio­n over, at en person havde gjort ham til offer for identitets­tyveri.

»Det var ubehagelig­t at vide, at der var en tyv, der havde mit CPR-nummer. Man føler sig blottet og nøgen. Samtidig står man i en situation, der virker umulig at løse,« siger han.

Problemern­e for den nu 30-årige socialpæda­gog begyndte i vinteren 2013 med en kop kaffe. Med den i hånden blev hans dankort afvist i kantinen på hans pædagogudd­annelse i Aarhus. Han undrede sig imidlertid først for alvor, da kortet blev afvist i endnu en butik kort efter.

»Da jeg ringede til min bank, fik jeg at vide, at der var blevet bestilt et nyt dankort til en adresse i Brøndersle­v. Jeg kender ingen i den by, og det undrede mig meget,« siger han.

Han fik spærret kortet og tænkte ikke videre over det, indtil han et par dage efter fik et brev. Der stod, at han havde forsøgt at købe to MacBook Pro-computere samt lave en kontanthæv­ning på 2.000 kr. hos låneinstit­uttet DER. Forsøget var mislykkede­s, fordi personen bag ikke havde kunnet fremvise billedlegi­timation.

Fik hemmelig adresse

Da Thor Skovgaard Hansen samtidig fandt ud af, at hans adresse var blevet flyttet til Brøndersle­v, stod det klart for ham: Han var blevet udsat for identitets­tyveri.

»Jeg skyndte mig at få lavet hemmelig adresse. Samtidig fik jeg skærpet sikkerhede­n på de offentlige instansers hjemmeside­r, så jeg ud over mit CPR-nummer skulle besvare nogle personlige spørgsmål, hver gang jeg loggede ind,« siger han.

Han forsøgte at tjekke den adresse, tyven havde brugt til bl.a. at få tilsendt det nye dankort, men uden held. Adressen eksistered­e ikke.

Lige så svært var det for Thor Skovgaard Hansen at For et år siden kunne Thor Skovgaard Hansen skubbe identitets­tyveriet en smule ud af hovedet. Den gerningsma­nd, der var blevet anholdt i sagen, indrømmede det hele efter at være blevet sagsøgt af DER. Kort efter blev personen dømt.

Alligevel fylder sagen stadig en del i Thor Skovgaard Hansens hverdag.

»Jeg sikrer mig stadig en gang om måneden, at der ikke er en, der har skiftet min adresse. Samtidig kontroller­er jeg min netbank hver dag for at se, om der sker noget mærkeligt. Jeg ved jo, at mit CPR-nummer stadig er ude i en andens hænder,« siger han.

Netop det, at man ikke kan ændre sit CPR-nummer, hvis man f.eks. har været udsat for et identitets­tyveri, er noget af det, der får Thor Skovgaard Hansen til at være kritisk over for indsatsen mod identitets­tyveri.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi holder fast i et system, der blev opfundet i 1960’erne, med 10 cifre, der bliver brugt til alt og er enormt nemt at svindle sig frem til på nettet. Når man f.eks. har fingeraftr­yk, der er 100 pct. umuligt at misbruge, forstår jeg ikke, at man ikke bruger det eller finder på et andet system. Det system, vi bruger i dag, er forfejlet,« siger han.

Derfor er det heller ikke identitets­tyven, han er mest sur på efter miseren.

»Hvis det havde været en, jeg kendte og havde stolet på i et forkert øjeblik, havde det ramt mig på en anden måde. Det gav mig lidt ro at finde ud af, at det ikke var sådan, og siden har jeg været lidt ligeglad med identitets­tyven. Det er sikkert bare en person, der er blevet fristet af noget, der var for nemt af gøre. Det er selve systemet, der er problemet,« siger han. Thor Skovgaard Hansen, offer for identitets­tyveri

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark