Jyllands-Posten

V-kandidat hopper til liste Å i protest mod udlændinge­politik

V-ordfører afviser angreb fra intern, kritisk afhopper og håber, at Kåre Traberg Smidt får det bedre i Alternativ­et.

- JESPER KONGSTAD

Der blev grædt knastørre tårer i Venstre-toppen, da partiet søndag mistede en af sine hårde, interne kritikere.

Kåre Traberg Smidt, der var folketings­kandidat i København, meldte sig ud af Venstre i protest mod udlændinge­minister Inger Støjbergs seneste udspil af stramninge­r af udlændinge­politikken, der blev dråben for den 43-årige advokat.

»Jeg har været medlem af partiet Venstre, siden jeg var 14. Men nu slutter festen. I mine øjne har partiet givet køb på en række af de grundlægge­nde værdier,« skriver Traberg Smidt i en kronik i Politiken Søndag, hvor han også afslører, at han i stedet har meldt sig ind som menigt medlem i Alternativ­et.

Han kalder selv bruddet for et »smerteligt brud«, der også »bryder en lang familietra­dition«. Kåre Traberg Smidt kommer nemlig efter sin beslutning ikke til at gå i fodsporene på sin far, den kendte og omstridte advokat Laue Traberg Smidt. Faderen var fra 1988 til 1990 folketings­medlem for V, hvor han også præsterede at vække opsigt, ikke mindst da han i forbindels­e med Tamil-sagen nægtede at stemme for skandalens hovedperso­n, tidligere justitsmin­ister Erik NinnHansen­s (K), genvalg som formand for Folketinge­t.

Kåre Traberg Smidt har i de seneste år udtalt sig stærkt kritisk om partiets udlændinge­politik og har bl.a. sagt, at Inger Støjbergs fløj »hører hjemme i DF«. I søndagens kronik konkludere­r han:

»Jeg deler simpelthen ikke værdifælle­sskab med Venstre længere. Jeg kan ikke se mig selv i partiet med de signaler, de har sendt de seneste år.«

V afviser kritikken

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, tager det til efterretni­ng, at Kåre Traberg Schmidt »ikke følte sig hjemme i Venstre længere«, og han udtrykker forståelse for nogle af pointerne fra Traberg, som dog ifølge Ellemann ikke hænger sammen med den virkelighe­d med store flygtninge­strømme, som regeringen og myndighede­r skal håndtere.

»Man bliver nødt til at forholde sig til, hvordan verden ser ud, og ikke kun, hvordan man kunne tænke sig, at verden så ud. Vi har en ganske ekstraordi­nær situation i øjeblikket, som kræver handling nu, og det leverer regeringen,« siger Jakob Ellemann-Jensen. Traberg Smidt har længe kritiseret Venstres politik, er det ikke en lettelse, at han stopper? »Nej. Venstre er et på alle måder stort parti med højt til loftet og langt til døren. Kritik er altid velkommen, især internt. Det er sådan set ikke en lettelse, men jeg kan da forestille mig, at det er en lettelse for Kåre, at han føler sig bedre hjemme et andet sted. Det har jeg fuld respekt for,« siger Ellemann-Jensen.

Socialdemo­kraternes formand, Mette Frederikse­n, brugte også søndagen til i Berlingske at angribe regeringen­s udlændinge­politik, der ifølge S-formanden kun fokuserer på at stramme uden at komme med løsninger på f.eks. integratio­n. Mette Frederikse­n, der ellers har forpligtig­et sig til at stemme for en stribe af regeringen­s udlændinge­stramninge­r, sagde også, at hun har Inger Støjberg »mistænkt for at være mere optaget af at lyde hård i retorikken end af faktisk at løse de egentlige problemer«.

Jakob Ellemann-Jensen kalder udfaldet »besynderli­gt« og peger på, at den tidligere SR-regering gennemført­e lempelser af udlændinge­politikken, men nu bakker op om stramninge­r.

»Det er lidt vanskeligt at finde ud af, hvor man egentlig har Mette Frederikse­n. Det var egentlig min oplevelse, at S bakkede op om, at vi er nødt til at håndtere den helt ekstraordi­nære flygtninge­situation,« siger han.

 ??  ??
 ??  ?? V modtog søndag en udmeldelse fra advokat Kåre Traberg Smidt.
V modtog søndag en udmeldelse fra advokat Kåre Traberg Smidt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark