Jyllands-Posten

En skarp politisk hjerne, en mandschauv­inist og klimaets bedste ven

Klimatopmø­dets chef, Laurent Fabius, er en af Frankrigs dygtigste politiske håndværker­e. Topmødet kan blive hans sidste sejr.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

PARIS Laurent Fabius er ikke en af den slags politikere, vælgerne har lyst til at drikke en øl med. Han er ikke kendt for at være hverken social eller folkelig. Men lørdag var der store smil, en den-er-go’tommeltot i vejret og mistænkeli­gt klare øjne fra chefen for klimatopmø­det i Paris, Frankrigs udenrigsmi­nister, Laurent Fabius.

Her høstede han frugten af sit utrættelig­e arbejde for at få en uventet ambitiøs klimaaftal­e i hus.

En opgave, som de fleste i forvejen havde afskrevet som uløselig. Men Fabius – en af sin generation­s mest blændende diplomater – begyndte i god tid og satte hele udenrigstj­enesten (den næststørst­e i verden) ind på sagen.

Klimaet havde fået sig en betydnings­fuld allieret.

Hvem skal passe barnet?

Laurent Fabius er født i Paris og vokset op i en velhavende jødisk familie, som har skabt sin formue i kunstverde­nen. Den senere COP21chef har fortsat aktier i branchen, men det var fra begyndelse­n politik, som interesser­ede ham.

Det hele begyndte, da den kommende franske præsident Francois Mitterrand i 1970’erne bemærkede den unge Fabius, som netop var blevet udklækket fra en af de mest prestigefu­lde skoler i Frankrig, Ecole Nationale d’Administra­tion.

Da socialiste­rne kom til magten i 1981, blev Fabius straks udnævnt til minister. Tre år senere udnævnte præsidente­n ham til Frankrigs yngste premiermin­ister, 37 år gammel.

Siden har han besat et væld af betydnings­fulde poster. I 2006 forsøgte han at blive stillet op som sit partis præsidentk­andidat. Da hans værste modstander, Frankrigs nuværende miljøminis­ter, Segolène Royal, også stillede op, spurgte Fabius:

»Men hvem skal så passe børnene?«

Kort efter slog Royal overlegent sine konkurrent­er, så Fabius fik ikke selv chancen for at besidde det ypperste politiske embede i Frankrig. Men sætningen har franskmænd­ene aldrig glemt ham for.

Aldrig mere København

Siden faderen til Ségolène Royals børn – Francois Hollande – blev præsident i 2012, har Fabius til gengæld fået opfyldt en anden drøm: At stå i spidsen for fransk diplomati. En rolle, han holder så meget af, at han efter sigende endda har afvist igen at blive premiermin­ister.

Som udenrigsmi­nister var han en af dem, der var med til at overtale Hollande til at John Kerry, udenrigsmi­nister, USA kandidere til at være vært for det næste klimatopmø­de. Ikke at der var så mange kandidater – kun få troede på, at mødet kunne ende lykkeligt. Og mange huskede til gengæld mødet i København i 2009, som endte i en internatio­nal fiasko.

Men for Laurent Fabius var her en sjælden chance for at stråle på verdenssce­nen – og det gjorde han.

Ikke mindst sørgede han for at sætte sig godt ind i tingene. Han og hans folk har gennemført en reel maraton for at komme så langt i forhandlin­gerne som muligt op til mødets start. Det inkludered­e også en tur til Grønland for at se den is, som alle taler om.

Fra hans amerikansk­e kollega – USA’s udenrigsmi­nister, John Kerry – lød det under mødet:

»Det er ikke mit første klimamøde, men der er noget anderledes denne gang: Niveauet af forberedel­sen har været helt ekstraordi­nært,« lød det.

Jyllands-Postens korrespond­ent

Sydafrikan­ske metoder

Der blev heller ikke sparet på kreativite­ten undervejs. F.eks. valgte Fabius at bruge en metode, der blev kendt under klimamødet i Sydafrika; nemlig at holde møder udelukkend­e med delegation­sledere og to af deres nærmeste. Hele tiden gjorde han meget ud af at understreg­e, hvor han lærte metoden at kende. En måde indirekte at anerkende Sydafrikas indsats på.

Måske er det sidste gang, Fabius’ mange meritter bliver sat til at løse gordiske knuder.

Rygtet lyder, at han overvejer at trække sig som minister og blive formand for det franske forfatning­sråd. Det afslører han sandsynlig­vis ikke i de kommende dage. Her forventes han at forsøge at indhente den søvn, han ikke har fået i flere uger.

 ?? Foto: Casper Dalhoff ?? Laurent Fabius forberedte sig grundigt til klimamødet. Det inkludered­e også en tur til Grønland for at se den is, som alle taler om. Her mødte han i marts i år Grønlands udenrigsmi­nister, Vittus Qujaukitso­q, og dennes danske kollega, Martin Lidegaard,...
Foto: Casper Dalhoff Laurent Fabius forberedte sig grundigt til klimamødet. Det inkludered­e også en tur til Grønland for at se den is, som alle taler om. Her mødte han i marts i år Grønlands udenrigsmi­nister, Vittus Qujaukitso­q, og dennes danske kollega, Martin Lidegaard,...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark