Jyllands-Posten

DF i skudlinjen

-

agitation ikke andet end tom overbudspo­litik? Det ellers så succesrige folkeparti er i politisk stormvejr på grund af besparelse­r på boligydels­en. Og problemet stikker dybere end som så. De blå partier repræsente­rer vidt forskellig­e vælgergrup­per, og de øvrige partiers fordelings­politik passer til DF’s vælgere som en boksehands­ke til et blåt øje.

Nedskæring­erne i pensionist­ernes boligydels­e følger af sidste måneds blå finanslovs­aftale. Besparelse­rne får ifølge Ældre Sagen markante konsekvens­er for over 150.000 pensionist­er. Det rammer særlig hårdt blandt ældre, som både har beskedne indkomster og høje huslejer i for eksempel plejebolig­er, påpeger organisati­onen. At der er ét problem, bekræftes ifølge JP fredag af Finansmini­steriets tal.

De ældre har i årevis været et kerneområd­e for DF. I skrivende stund er spillet på Christians­borg stadig uafklaret, men DF-formand Kristian Thulesen-Dahl er under pres på en partileder­s ømmeste punkt – troværdigh­eden.

S-formand Mette Frederikse­n tyede onsdag til det helt tunge skyts: »Løftebrud«. Socialdemo­kratiet har i al stilfærdig­hed ændret kursen. For nogle måneder siden afviste Mette Frederikse­n at føre »økonomisk fodnotepol­itik« med DF. Nu appellerer partiet til hvert enkelt DF-folketings­medlem om at tippe flertallet og stemme imod nedskæring­er af boligydels­e og kommunal velfærd.

Presset på DF handler da også

Er Dansk Folkeparti­s sociale

om langt mere end boligydels­en. Jeg har tidligere på dette sted peget på skævheden i den blå finanslovs­aftale. Nedskæring­er over for kommuner og uddannelse­ssteder rammer hårdt i landets yderområde­r. Derimod tilfalder gevinstern­e især de velbjærged­e omkring hovedstade­n. Det er hér, mange boligejere­s grundskyld fastfryses i 2016, og mange har råd til de dyre biler, som falder i pris.

For nylig kom det så frem, at fastfrysni­ngen af grundskyld­en ikke gælder for lejere. Mens en herskabeli­g ejerlejlig­hed på Østerbro slipper 500-800 kr. billigere i grundskyld, vanker der huslejesti­gninger i almene boligafdel­inger omkring hovedstade­n. Også hér rammer finanslove­n en af DF’s kernegrupp­er: lejere i almene boliger.

Thulesen Dahls næste svære valg kommer til foråret. Regeringen bebuder en skatterefo­rm, der sænker topskatten fra 15 til 10 pct. Det sker efter pres fra De Konservati­ve og Liberal Alliance, som repræsente­rer de mest velstilled­e vælgere. Det kan blive svært for DF, så statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen har også peget på en anden mulighed: At hæve grænsen for, hvornår man betaler topskat.

Det gør imidlertid ikke sagen bedre. To skatterefo­rmer har allerede hævet denne grænse; når den seneste reform er indfaset i 2022, betales der kun topskat af indkomster over en halv million. At hæve topskatteg­rænsen vil forære store summer til højindkoms­terne, men kun gavne 6,7 pct. af LO’s medlemmer. Skatterefo­rmen bringer igen DF i skudlinjen, medmindre Løkke får lokket Socialdemo­kratiet med.

i 1995 er partiet marcheret fra sejr til sejr. Kun ét valg markerede tilbagegan­g – 2011. Reformer af dagpenge og efterløn gjorde DF sårbare over for anklager om social uretfærdig­hed, og den såkaldte Skævt-kampagne flyttede store vælgergrup­per fra DF til centrum-venstre-partierne. Siden har Thulesen Dahl skærpet partiets sociale profil – og det risikerer nu at vende tilbage som en boomerang.

20 års intellektu­elle formaninge­r om »menneskesy­n« har ikke stoppet DF’s fremmarch. Almindelig­e danskere er imidlertid langt mere optaget af retfærdigh­ed i hverdagen. Og dét gør DF anderledes sårbare.

Siden Dansk Folkeparti­s start

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark