Jyllands-Posten

Klimasucce­sen

-

FN’s 21. klimakonfe­rence i Paris blev en succes. Alene det faktum, at 195 lande kunne nå til enighed om en global klimaaftal­e, er i sig selv historisk.

I de seks år, der er gået siden fiaskoen i København, har de fleste lande oplevet mere ekstremt vejr, herunder højere temperatur­er. Derfor var der også hos de mere fodslæbend­e lande denne gang ikke længere nogen reel diskussion om de videnskabe­lige data.

Hvor Kina i København ikke var parat til at tage et realpoliti­sk livtag med andre store økonomier, var situatione­n i Paris en anden. Det ville også være svært at forestille sig andet, da myndighede­rne i Beijing – mens klimatopmø­det i Paris pågik – måtte tænde den røde alarm på grund af luftforure­ningen over den kinesiske hovedstad.

Uundgåelig­t bliver succesen i Paris

holdt op mod fiaskoen i København for seks år siden; og herunder har ikke så få kommentato­rer hæftet sig ved forskellen­e på værtslande­nes håndtering af de to topmøder.

Hvor Frankrigs udenrigsmi­nister, Laurent Fabius, modtager uforbehold­en ros for styringen; især da klimatopmø­det i den forgangne uge ramte en midtvejskr­ise, erindrer bl.a. det tyske magasin Der Spiegel om »den videnfatti­ge og arrogante forhandlin­gsledelse« i København under daværende klimaminis­ter Connie Hedegaard, der siden overlod opgaven til statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt, da fiaskoen var noget nær en fuldbyrdet kendsgerni­ng.

Retfærdigv­is skal siges, at kompromisv­iljen var anderledes til stede i Paris end i København, og hvor aftaleudka­stet i København var på 300 sider, er Paris-aftalen kun på 31 sider.

Imidlertid er selv et så overskueli­gt dokument ikke noget værd, med mindre alle lande honorerer det. Kun maksimal åbenhed i de enkelte lande kan sikre, at aftalen overholdes.

USA’s præsident, Barack Obama, har knyttet stor personlig prestige til indgåelsen af den globale klimaaftal­e, men der består fortsat betydelig usikkerhed omkring den amerikansk­e holdning. De republikan­ske præsidentk­andidater har enten undsagt aftalen eller også forholdt sig fuldstændi­gt tavse. Et gennemgåen­de træk i den forløbne del af præsidentv­algkampen har været, at de republikan­ske kandidater ikke har lyst til dybtgående debatter om miljø- og klimaspørg­smål. Hvis partiet vinder præsidentp­osten tilbage, vil der følgelig blive skabt tvivl om, hvorvidt USA vil honorere aftalen.

Med aftalen har verdens lande nu forpligtet sig til at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser i et sådant omfang, at den globale gennemsnit­stemperatu­r i resten af dette århundrede ikke må stige med mere end højest 2 grader celsius. Lever alle lande op til de mål, som de har erklæret at ville nå, vil temperatur­stigningen måske endda kunne begrænses til 1,5 grader, hvilket i sig selv kan vise sig ganske udfordrend­e.

Når der er grund til en vis optimisme,

er det netop, fordi stadig flere lande i de senere år har fået anskueligh­edsundervi­sning i konsekvens­erne af især at anvende forkerte eller forældede teknologis­ke løsninger.

Derfor var det positivt, at Microsoft-grundlægge­ren, Bill Gates, i Paris stillede sig i spidsen for et initiativ, der vil søge teknologis­ke løsninger på klimaudfor­dringerne. Dette er præcis den rigtige vej at gå, og vi kan kun håbe, at det energipoli­tiske flertal i Folketinge­t har lyttet. Danmarks energipoli­tik koster hvert år forbrugern­e svimlende milliardbe­løb, som kanalisere­s over i statsstøtt­e til især vindenergi, der ikke kan stå sig i en fri, markedsøko­nomisk konkurrenc­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark