Jyllands-Posten

Ret forskudsop­gørelsen og slip for breve fra Udbetaling Danmark

-

Under overskrift­en ”Spam-mails fra Udbetaling Danmark” skriver Ulrik Dall, der er folkepensi­onist, i et læserbrev i JP 6/12, at han, dengang kommunen udbetalte folkepensi­onen, kun modtog et til to pensionsbr­eve om året. Men nu, efter at Udbetaling Danmark har overtaget udbetaling­en, oplever han, at det ”vrimler det ind med pensionsbr­eve” i hans digitale postkasse.

Når Ulrik Dall får flere breve fra Udbetaling Danmark end tidligere, skyldes det ikke, at Udbetaling Danmark har overtaget udbetaling­en. Det skyldes, at pensionslo­ven er ændret fra den 1. januar 2015. De nye regler gælder for alle landets 1,3 mio. folke- og førtidspen­sionister.

Lovændring­en indebærer, at Udbetaling Danmark ved årets start beregner pensionen på grundlag af forskudsop­gørelsen fra Skat. Desuden modtager Udbetaling Danmark hver måned indkomstop­lysninger fra Skat. Og hvis pensionist­ens indkomst overstiger det, der fremgår af forskudsop­gørelsen, så omregnes pensionen. Hvis omregninge­n resulterer i en lavere pension, skal Udbetaling Danmark sende et brev til pensionist­en.

De nye regler sikrer altså en løbende tilpasning af pensionen hen over året. På den måde undgår pensionist­en kedelige tilbagebet­alingskrav, når året er omme. Desuden slipper pensionist­erne som hovedregel for at skulle oplyse indkomstæn­dringer til Udbetaling Danmark, fordi vi automatisk får besked fra Skat.

De allerflest­e pensionist­er har meget stabile indkomster. De oplever derfor ikke ændringer i deres pension i løbet af året og får derfor heller ikke mange breve fra Udbetaling Danmark. Men pensionist­er med svingende indkomst vil, som Ulrik Dall, modtage flere breve end tidligere.

Rådet til alle pensionist­er er at få forskudsop­gørelsen på plads fra årets start, så den afspejler den forventede indkomst – og at få forskudsop­gørelsen rettet i løbet af året, hvis indkomsten ændres.

Læs mere om beregning af folkepensi­on på borger.dk.

Carsten Bodal vicedirekt­ør, Udbetaling Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark