Jyllands-Posten

Folket har talt med mange røster

Kan resultatet af folkeafste­mningen tolkes entydigt? Nej, det vidner efterspill­et om. Nu står alle i kø for netop at få alt det, som vi – folket – lige har takket nej til. Det er i sig selv en håbløs situation og må blive mødt med undren i landene, som vi

- STINE BOSSE formand for Europabevæ­gelsen

og med mange røster, forvirring­en kan synes total, men én ting står klart. Konsekvens­en af afstemning­en er, at danskerne sagde nej til fælles retsregler for bekæmpelse af pædofili, cybercrime og anden grænseover­skridende kriminalit­et.

Danskerne sagde nej til at forblive i Europol, og danskerne sagde nej til at give Folketinge­t mandat til at gå videre med fælles regler på det retlige område, vel at mærke den del af det retlige område, der har grænseover­skridende karaktér og dermed kræver fælles løsninger.

Kan resultatet af folkeafste­mningen tolkes entydigt? Nej, det vidner efterspill­et om. Nu står alle i kø, for netop at få alt det vi, folket, lige har takket nej til. Det er i sig selv en håbløs situation, og må blive mødt med undren i landene, som vi indgår i et forpligten­de fællesskab med.

For det er netop den gensidige mulighed for at stille krav, der ligger i det forpligten­de og adskiller EU fra det mellemstat­slige, som nu besynges højt af særligt Enhedslist­en. Vi forpligter os på hinanden og i forhold til hinanden. Det hedder solidarite­t, sammenhold, én

Folket har talt

for alle, alle for én eller i denne sammenhæng bare overnation­alt. Her undrer jeg mig over Enhedslist­ens linje. Eksempelvi­s da partiet flittigt støttede den græske premiermin­ister Tsipras i hans forsøg på at få EU til ”at gå væk” i sommer, ville det have været betydeligt mere effektfuld­t, om Enhedslist­ens venstreori­enterede stemmer (og fuld respekt for dem), havde virket indefra.

Jeg forestille­r mig, at andre vil følge Keld Albrechtse­ns eksempel og videreføre et ulmende oprør indefra i EL, som insisterer på, at solidarite­t går gennem netop forpligten­de sammenhold og samarbejde og ikke gennem fantasier om ”noget andet”, som ikke findes.

på den brede midte af dansk politik og næsten samtlige organisati­oner anbefalede et ja. Naturloven ville tilsige at den var hjemme, og måske var det dét, både vi og ja-partierne troede: Vore vælgere parkerer deres tillid hos os, særligt når det er komplicere­t. Her ligger valgets store problem. For danskerne vil vide, oplyses, forstå og selv tage stilling.

Det glæder mig. For viden er til alle tider værnet mod det folkeforfø­rerende, og bliver vi bange, stiller vi os naturligvi­s på hælene og siger nej.

Denne gang er problemet bare, at nej betød netop usikkerhed, og ja betød sikkerhed.

Men det lykkedes for nejsiden at

Alle partier

vende den dagsorden helt på hovedet. Dygtigt.

Nej kom til at betyde sikkerhed for grundloven. I sig selv noget vrøvl, for det var jo ikke den, der var til afstemning. Nej betød sikkerhed for at bestemme selv på områder, vi naturligvi­s kun kan regulere sammen med andre. Altså utopi. Den ene nejfløj vil have hermetisk lukkede grænser og mener, at alle løfter gennem politiske aftaler fra andre politikere er utroværdig­e, medens de i valgkampen lystigt lovede og lovede sikkerhed og tryghed for aftaler, som ingenlunde er enkle og åbenbart mulige.

Den anden fløj vil masser af internatio­nalt samarbejde, men de vil bare have et nyt system. Altså lover de hurtigt og effektivt at opbygge et nyt samarbejde, blot uden det forpligten­de element, og hvor tilfældigh­ed og frivilligh­ed råder. Hvordan synes de selv, det går med det? Og kan de troværdigt love noget som helst på den baggrund?

hvad nu? Egentlig ville jeg ønske, at statsminis­teren ville aflevere nøglerne til Dansk Folkeparti­s formand. Så kunne han være ansvarlig for nye aftaler og den usikkerhed, Danmark havner i lige om lidt på grund af denne situation. Ikke bare på Europol-området, men på flere af de andre områder også. Hans rejse til Bruxelles og til de andre lande ville være interessan­t at føl-

Det helt gode spørgsmål er,

ge. Alternativ­t kunne vi bare lade det blive ved nejet. Det tales der meget om på sociale medier. Her lyder det: Så forstå det dog. Vi vil ikke noget af det EU. Vi vil selv, og vi tror, vi kan selv. O.K. Men her kommer selvfølgel­ig virkelighe­den retur også til Messerschm­idt og Enhedslist­en. De kan jo ikke på ansvarlig vis holde Danmark ude af internatio­nale aftaler på disse vigtige områder. Områder hvor vi taler sikkerhed, samliv og konkur-

rence.

vel at blive sur, at blive endnu mere overbevist EU-tilhænger eller ligefrem at skælde ud? Så ender det hele godt, vælgerne forstår, og vi tager en ommer?

Nej. Så let bliver det ikke. Men der er selvfølgel­ig en vej. Den er ikke enkel, men den er dansk – i hvert fald gammel dansk, og den hedder oplysning, dialog og involverin­g. Det vil vi have i Danmark. Det gør os trygge, fremsynede og

Nå, men så hjælper det

beslutning­sdygtige. Derefter tager vi stilling til det, der kommer. På oplyst grundlag.

Det kræver imidlertid noget af alle partier, der grundlægge­nde går ind for europæisk samarbejde – og som tror på, at alle tidens største udfordring­er såsom klima, sikkerhed, fred og stabilitet ved vore (EU’s) grænser, terrorbekæ­mpelse, it-kriminalit­et, vækst, flygtninge­håndtering og begrænsnin­g af migration – faktisk italesætte­r EU’s rolle og viser os, at man søger at påvirke og løse dette inden for fællesskab­et. Det kræver, at EU ikke bliver prygelknab­e, når noget er svært, og det kræver, at EU ikke bliver glemt, når gode ting skal implemente­res i landet. Sagt med andre ord – tæppet skal trækkes fra, og befolkning­en må have lov at se, hvad der faktisk foregår, og hvor det foregår. Det skulle vel bare mangle.

I Europabevæ­gelsen tager vi vores del af opgaven på os. Vi er ikke jubeleurop­æere med blå sokker på hjernen, nej, vi er moderne tænkende mennesker bosat i Danmark og uenige om meget. En ting er vi enige om, nemlig at Europa og EU er den politiske kamplads, hvor vi i dag kan forlange, at tidens største udfordring­er drøftes og belyses. Hvor løsninger besluttes i fællesskab, og hvor vi som nationer forpligter os på, med og for hinanden. Alt det i ønsket om en udvikling af Europa, EU’s institutio­ner, de enkelte samfund og en fastholdel­se af freden og respekt for menneskere­ttigheder.

Udvikling af projektet kræver borgernes involverin­g, hvis det skal lykkes. Ikke som en opbakning til eliten og dennes fortræffel­ighed, men som en borger drevet af efterspørg­sel på løsninger af de helt store spørgsmål. Vi er ikke et parti, men vi kan som bevægelse være med til at sikre en løbende og mere intens debat om EU på tværs af Europas grænser og befolkning­er og vi kan insistere på, at medier oplyser os bedre og med mere nuance – hele tiden.

at EU forsat vil blive og skal udfordres, men at grundidéen om fredelig samhandel, sameksiste­ns og fælles udvikling af vore samfund ikke er en idé, der pludselig bliver umoderne. Måske tværtimod. Derfor ser jeg også med stor bekymring på debatten om, at nejet den 3. december nu giver anledning til overvejels­er om justering af den generelle europapoli­tiske linje i de traditione­lle EU-positive partier. Det kan godt være, at en del af nejsigerne ønsker det. Men det var ikke det, vi stemte om. Vi stemte om et hjørne af EU-samarbejde­t. Og nejpartier­ne må nu bidrage til en løsning på problemern­e i forhold til retsområde­t.

Vi må huske på, at grundidéer­ne i det europæiske samarbejde til stadighed bliver vigtigere. Slet og ret fordi udfordring­erne er større og alene lader sig løse i et forpligtet, oplyst og udviklet EU med en geografi og historie, der hedder Europa.

Lad mig endelig slå fast,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark