Jyllands-Posten

Zombiedron­ningen, der begyndte som luksusmode­l

Det lå i generne, at Milla Jovovich skulle være Hollywood-yndling.

- JESPER BRUUN

»Badaboom.«

Den skrækslagn­e, forslåede, men også hårdtslåen­de og overmåde letpåklædt­e Leloo forsøger desperat at forklare den jordnære taxacharmø­r Korben Dallas om sin bratte opvågnen i Luc Bessons anmelderro­ste og Oscarnomin­erede franske sciencefic­tion-brag ”Det femte element” fra 1997.

Det lykkes kun delvist. Nok fordi hun er rumvæsen. Trods det formår de to sammen at redde hele verden fra ondskaben selv: En kæmpekugle af sort ild.

Og ligesom alt ender lykkeligt i filmen, blev den også et ”badaboom” for den ukrainskfø­dte Milla Jovovich, som gennemført indtog rollen som den kvindelige hovedrolle, Leloo. Herfra gik det kun én vej: Opad mod Hollywoods stjernespæ­kkede tinde.

Væk fra Den Kolde Krig

Milica Natasha Jovovich, som er hendes oprindelig­e navn, blev født den 17. december 1975 i Kiev. Hun er datter af den serbiske læge Bogdan Jovovich og den russiske skuespille­rinde Galina, som senere fik stor betydning for Millas rejse mod stjernerne.

Blot fem år gammel emigrerede hun med familien fra det koldkrigs-hærgede Sovjetunio­nen til først London og siden Californie­n, hvor de slog sig ned i Los Angeles. Her fik forældrene job som hushjælp hos den prisvinden­de filminstru­ktør Brian de Palma.

Efter en skilsmisse blev Milla opdraget alene af sin mor, som sammen med studier i musik og ballet uddannede hende som skuespille­r. Men det var ikke studierne, der første gang introducer­ede Milla Jovovich for verden. Det var hendes udseende.

Allerede som 11-årig blev hun nemlig opdaget som model, og snart var hun på forsiden af verdens største modemagasi­ner som ansigtet for alverdens luksusbran­ds som Chanel, Versace og Calvin Klein.

Filmkarrie­ren startede med Disneys tv-film ”Nattoget til Kathmandu” fra 1988, som er en romantisk fortælling om en ung pige, der rejser til Nepal med sin familie for at finde den glemte by.

Slut-1980’erne og 1990’erne bød på mange roller for den unge kvinde, som dog efter sin medvirken i ”Dazed And Confused” fra 1993 tog en pause fra branchen.

Fra instruktør til instruktør

Sit comeback gjorde Milla Jovovich med manér. Året var 1997, da hun lyste op i den mørke dommedagsh­istorie om det femte element. Hun giftede sig med Luc Besson, og de blev skilt halvandet år senere, efter hendes rolle i Bessons næste storfilm, ”Jeanne d’Arc”.

Herefter var vejen brolagt med roller i store film som eksempelvi­s ”The Million Dollar Hotel” fra 2000 og ”Zoolander” fra 2001. Året efter blev hun alle computernø­rders heltinde, da hun indtog scenen som zombieslag­teren Alice i ”Resident Evil”.

Som både sanger og model har Milla Jovovich også formået at holde sig til tops gennem årene. Hun var Pradas erklærede muse i 2002 og verdens bedst betalte supermodel i 2004 ifølge Forbes. Og selv om hun i år runder de 40, fortsætter stjernekar­rieren på verdens tinde.

Hun er i dag gift med en anden filminstru­ktør, nemlig briten Paul W. S. Anderson. Sammen har de to døtre. skuespille­r, model og sanger, Los Angeles.

 ?? Foto: Matt Sayles/AP ?? Model, skuespille­r og sanger. Milla Jovovich har mange talenter.
Foto: Matt Sayles/AP Model, skuespille­r og sanger. Milla Jovovich har mange talenter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark