Jyllands-Posten

Danske trænere kæmper mod fædrelande­t

Fem danske trænere kæmper mod Danmark under VM. Det er et udtryk for dansk succes, mener Ulrik Wilbek.

- KENNETH THYGESEN

Foran kameraer og kuglepenne i pressezone­n gav en dansk træner iklædt en rødhvid træningstr­øje sin stjernespi­ller en dobbelt highfive efter storsejren i Jyske Bank Boxen for fem dage siden.

Vurderet ud fra ovenståend­e linjer ville den aktion normalt ikke vække opsigt. Alligevel vendte stort set alle journalist­er og fotografer blok og blitz mod seancen.

For på brystet af mandens træningstr­øje var der nemlig ikke trykt et DHF-logo, og stjernespi­lleren hedder hverken Jørgensen eller Hansen til efternavn.

Logoet havde inskriptio­nen MKSZ, stjernespi­lleren hedder Tomori til efternavn, og manden med træningstr­øjen er Christian Dalmose. Den 47-årige træner med fortid i blandt andet Aalborg, Ikast og Viborg er ansat som konsulent for det ungarske landshold, hvor han har til opgave af støtte og rådgive både spillere og landstræne­r Andras Nemeth.

»Selvfølgel­ig er det specielt at sidde i en anden trøje, men jeg hjælper Ungarn, og for mig var det en håndboldka­mp, hvor jeg forsøgte at støtte, så godt jeg kunne,« sagde Christian Dalmose i pressezone­n i onsdags, efter at han havde givet topscorere­n Zsuzsanna Tomori et håndslag for sejren på syv mål over Danmark.

Dansker ind i hjertet

Ligesom fire andre danske trænere – ud over Klavs Bruun Jørgensen – er Christian Dalmose en del af delegation­en hos et andet landshold end Danmark under VM-slutrunden i december. Kim Rasmussen, Jakob Vestergaar­d og Morten Soubak er landstræne­re for hen- Ulrik Kirkely, for Japan

konsulent holdsvis Polen, Tyskland og Brasilien, mens Ulrik Kirkely har rollen som konsulent for det japanske landshold.

Sidstnævnt­e var fra sommeren 2012 til udgangen af 2014 assistentt­ræner for det danske kvindeland­shold, men i dag er det et andet rødt og hvidt flag, der sidder på konsulent Kirkelys bryst. Det er han vant til. Han har tidligere været herrelands­træner for både Saudi-Arabien og Bahrain.

»Det er noget helt andet at være konsulent end cheftræner, men jeg synes ærligt talt ikke, det er specielt,« siger Ulrik Kirkely, der fortæller, at han selvfølgel­ig holder med Danmark, men ikke da modstander­en i lørdags hed Japan.

»Jeg er dansker ind i hjertet, men jeg har sagt ja til at arbejde med en anden nation, og så kommer faglighed over følelser,« siger han om kampen mod fædrelande­t.

15 forbund har ringet

Sådan lyder det også fra Kim Rasmussen, der er bror til ekslandsho­ldsspiller­en Lars Rasmussen. I fem og et halvt år har han stået i spidsen for Polens bedste håndboldkv­inder. Han har modsat Dalmose og Kirkely ikke haft sit mandskab i VM-kamp i Herning, men i stedet i Arena Næstved. Og det har spillet ind.

»Jeg har ikke mærket den store forskel på dette mesterskab og andre, fordi vi i Næstved har spillet foran en bred skare af forskellig­e fans og ikke 12.000 danskere i rødt og hvidt,« siger Kim Rasmussen.

Foruden de fem danskere står blandt andre SK Aarhus’ cheftræner, Jesper Holmris, i spidsen for det schweizisk­e kvindeland­shold, mens FC Midtjyllan­ds ditto, Helle Thomsen, indtil for nylig var svensk landstræne­r.

De mange danskere på udenlandsk udflugt er ifølge Ulrik Wilbek, sportschef i DHF, et udtryk for, at Danmark har en god trænerudda­nnelse, en attraktiv spillestil og en anerkendt tilgang til talentudvi­kling.

»Jeg er i løbet af det seneste år blevet ringet op af 15 forskellig­e udenlandsk­e håndboldfo­rbund, der har spurgt om, hvem jeg kan anbefale af danskere til at træne deres landshold. Og det er både på herre- og damesiden. De andre nationer følger meget med i dansk håndbold og finder vores trænere interessan­te,« siger Ulrik Wilbek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark