Jyllands-Posten

Danmark lever til VM og skal spille om OL-deltagelse

Danmark baskede Sverige efter fantastisk indsats i forsvaret. Sverige scorede ikke i 14 minutter i træk.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN KENNETH THYGESEN

Disse linjer er skrevet under svære forhold.

Den mobile tribunekon­struktion i Boxen i Herning gyngede så meget i de sidste minutter, at det var svært at ramme de rigtige taster.

De danske tilskuere trampede Danmark helt i mål og sendte Danmark i VM-kvartfinal­en med en sejr over Sverige på 26-19.

Onsdag spiller Danmark kvartfinal­e imod Rumænien.

Sejren betyder desuden, at Danmark er sikker på at spille OL-kvalifikat­ion til foråret.

Der findes vigtige landskampe, og så findes der kampe som den Danmark spillede søndag aften i Herning.

For knap fire uger slukkede Sverige og Zlatan Ibrahimovi­c det danske håb om at komme med til EM-slutrunden i fodbold. Søndag aften var der revancheti­d

På forhånd var alt kørt i stilling til, at Sverige skulle have spillet sin 1/8-finale i Næstved. Det var solgt massevis at billetter ti de svenske tilskuere. Det eneste, der kunne forhindre det, var et møde med Danmark, fordi værtsnatio­nen skulle spille i Boxen.

Det betød, at der blot var omkring 40 tilskuere i blåt og gult i Herning og en enkelt ældre dame, der næppe havde tænkt over sammenfald­et, da hun hev en gul poloshirt ud af skabet.

Det var rødt og hvidt overalt, og den ramme havde det svenske hold forberedt sig på.

»I aften skal vi lukke munden på samtlige 12.000 danske fans i Boxen,« sagde den svenske anfører Sabine Jacobsen, der for øvrigt har en dansk mor.

Tændt igen onsdag

Der blev ikke slukket for Boxen, og den bliver tændt igen på onsdag, når Danmark møder Rumænien i VM-kvartfinal­en.

De to svenskere keepere varmede op med en bordtennis­bold, som de holdt i gang i luften med en art beachtenni­sbat, der var spændt på begge hænder. Meget mærkeligt så det ud, men det var en af de danske målvogtere, der stjal billedet i første halvleg.

Der var flere ændringer i den danske startopsti­lling, og de nye var tændte.

Rikke Poulsen var i mål fra start. Hun slog sig på brystet som Tarzan, da hun nappede et svensk straffekas­t ved stillingen 2-1 til Danmark. I anden halvleg var hun ved at rykke den danske mål midt over, da hun ruskede det efter en stor redning.

Ann Grete Nørgaard var tilbage på fløjen efter en kamp på bænken imod Montenegro, og det var hun tydeligvis glad for. Hun eksplodere­de i en jubelscene, der var en VM-finale værdig, selvom det ”kun” var 1/8-finalen, da hun scorede fra fløjen i indledning­en. Midt i de knyttede næver huskede hun dog at løbe ud til bænken.

Normalt bliver fløjene ikke skiftet ud i forsvaret, men landstræne­r Klavs Bruun Jørgensen havde gang i en lille taktisk decemberle­g.

Han lod playmaker Kristina Kristianse­n blive i forsvaret. Ikke fordi hun er god til at dække op, slet ikke, men hun kunne godt lukke ned for en fløj. Fidusen var, at hun var på banen til at føre de danske kontraangr­eb frem. Det gav meget mere tempo i den fase end tidligere i turneringe­n og flere mål på den konto.

Sverige kom ind til kampen som VM’s bedste kontrahold med 64 mål i den fase af spillet, men den del af spillet fik Danmark lukket helt ned for i første halvleg.

Danmark dækkede fantastisk op. Det var offensivt, men ikke for offensivt. Der blev tacklet hårdt, men det var ikke over grænsen.

Alt flaskede sig

Alt flaskede sig i anden halvdel af første halvleg. Danmark gik fra 8-7 til 15-7 i løbet af 12 minutter. Alt gik Danmarks vej. I sidste sekund af halvlegen steg Stine Jørgensen til vejrs og kylede bolden op i målhjørnet. Sverige var helt væk i den periode, og Rikke Poulsen nuppede de skud, der fik lov til at trænge igennem forsvaret.

Men var der slet ingen nerver?

Jo. Mon ikke Pernille Holmsgaard stadig husker den kontrachan­ce hun fik ved dansk føring 10-7 i første halvleg. Helt alene igennem kom hun i tvivl, og sendte bolden en meter over mål. Heldigvis forplanted­e det sig ikke. Hun dækkede glimrende op i det centrale forsvar.

Der var skåret ned på store danske fejl. Der var kun totre stykker før pausen, mens svenskerne havde hele pladen fuld.

Det svenske hold var overrasked­e hurtigt ude fra omklædning­srummet inden anden halvleg. De forsøgte med justeringe­r. Dækkede mere offensivt og tog målvogtere­n ud i undertal. Det gav en sjov situation, da bagspiller­en Jo- hanna Alm ikke nåede ud til bænken og derfor måtte agere målvogter. Frygtløs var hun ikke med udsigten til en hård læderkugle med harpiks på låret, og hun stoppede ikke skuddet fra Pernille Holmsgaard.

Danmark førte 18-13. Anne Mette Hansen skød. Bolden ramte overligger­en og dansede rundt omkring stregen. Den svenske keeper skubbede den det sidste stykke ind, men den ene norske dommer fløjtede for dansk frikast lige inden bolden hoppede over stregen. En klar fejldom, som hun undskyldte for.

Det betød, at en dansk føring på 19-13 to minutter senere var vekslet til 18-15 og dansk time out.

Svenskerne fik åbnet det danske forsvar, og i den anden ende begyndte der at snige sig for mange nerver og fejl ind i det danske angrebsspi­l.

Da der var mest optræk til spænding bankede Stine Jørgensen et par mål ind, men svenskerne scorede hele tiden hurtigt.

Det var spændende. Kristina Kristianse­n brændte straffekas­t ved stillingen 20-17. Helt spændende blev det dog aldrig.

?? Foto: Jens Dresling/Polfoto ?? Trine Østergaard jubler efter en scoring i opgøret mod Sverige, der blev sat til vægs af Danmark.