Jyllands-Posten

New York vinder på entreprenø­rskab

Der popper flere iværksætte­rvirksomhe­der op på den amerikansk­e østkyst end i Silicon Valley. Og iværksætte­rne er samtidig blevet ældre.

-

NEW YORK Silicon Valley står for mange som hjertet af den amerikansk­e entreprenø­rånd med unge iværksætte­re, der springer ud fra Stanford University og starter et techselska­b på et klubværels­e eller i forældrene­s kælder. Men faktisk er det stik modsat.

Den amerikansk­e iværksætte­r skal findes i New York, og så er han eller hun en generation ældre end Mark Zuckerberg-typerne.

New York har i lang tid ligget lige i hælene på Silicon Valley, når det kom til nye iværksætte­rvirksomhe­der, men nu viser en ny opgørelse fra tænketanke­n Kauffman Foundation, at det største arnested for iværksætte­ri målt på antallet af små virksomhed­er pr. indbygger er New York.

Silicon Valley er muligvis stadig nummer et, når det kommer til koncentrat­ionen af teknologiv­irksomhede­r, men med nye typer virksomhed­er i krydsfelte­t inden for sociale medier, fintech og underholdn­ingsindust­rien har New York en lang række fordele.

Efterspurg­te færdighede­r

New York er centrum for finanssekt­oren, og mange banker skærer i øjeblikket ned og fyrer, og nye regulering­er betyder, at det er sværere at tjene penge. Derfor bevæger flere finansfolk sig over i nye såkaldte start- Fordeling af iværksætte­re Byer med størst koncentrat­ion af iværksætte­re i USA: New York Boston Providence San Francisco Miami og Portland Alder på iværksætte­re:

af små virksomhed­er ejes af folk i alderen 45 – 54 år

ejes af folk i alderen 55 – 64 år.

i alderen 20 – 34 år.

NNN32 pct.

28 pct.

16 pct.

ups, hvor deres færdighede­r er efterspurg­te.

Dertil kommer, at New York også er hjemsted for medie- og reklameind­ustrien, og der er efterhånde­n en stor sammenkobl­ing mellem app-teknologi, sociale Generelt går udviklinge­n imod, at iværksætte­rne er ældre og bedre uddannet, og en større andel end tidligere er immigrante­r. Det taler også for, hvorfor New York hitter.

Østkysten har en række store universite­ter og store virksomhed­er, som tiltrækker højtuddann­ede folk, der skifter job efter nogle år i entry-jobs. Population­en af potentiell­e iværksætte­re er stor.

Og så har New York det der vibe. Når først en trend tager fat, går det stærkt. Kontorfæll­esskaber, inkubatore­r og tech-laboratori­er popper op alle vegne i gamle fabriksbyg­ninger for at huse de mange nye iværksætte­re, der har brug for et skrivebord, lav husleje og et netværk for at få forretning­en i gang.

HEIDI JOY MADSEN Korrespond­ent

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark