Jyllands-Posten

Dansk politik på kant med klimaaftal­en

Klimaaftal­en i Paris bør få regeringen til at se nærmere på afgifter på grøn strøm, mener Dansk Energi.

-

Klimaaftal­en i Paris giver ikke mening, hvis de danske politikere ikke begynder at arbejde på at gøre den grønne omstilling mere attraktiv.

Det siger Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi, umiddelbar­t efter at forhandler­ne fra 195 lande lørdag nåede til enighed i den franske hovedstad Paris.

»Hjemme i Danmark skal regeringen nu tage fat på arbejdet med at få omlagt energiafgi­fterne, så de understøtt­er og ikke modvirker den grønne omstilling. Vi kan ikke køre videre med en skattepoli­tik, hvor afgifterne på den grønne strøm er langt, langt højere end afgifterne på olie. Det giver ikke mening,« sagde Lars Aagaard lørdag i en pressemedd­elelse.

Enorme investerin­ger

Den adm. direktør forudser, at vejen mod et klimaneutr­alt energisyst­em vil kræve enorme investerin­ger i produktion af energi, omstilling af kraftværke­r fra kul til biomasse samt distributi­on og styring af energi.

»Dagens aftale (lørdagens, red.) betyder helt konkret, at de næste årtier kommer til at stå i den vedvarende energis og energieffe­ktiviteten­s tegn. Det kan få guldrandet betydning for Danmark og dansk eksport, fordi vi har så meget at byde på inden for energiløsn­inger. Elektricit­et kan stort set produceres uden CO2-udledning, og jeg er overbevist om, at elektrific­ering bliver en afgørende faktor for omstilling­en i hele verden,« sagde Lars Aagaard.

Varmeste år

Klimaaftal­en, der skal træde i kraft i 2020, skal holde den globale temperatur­stigning under to grader i forhold til førindustr­ielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

Verdens lande er blevet enige om klimaaftal­en, samtidig med at 2015 er på vej til at blive det varmeste år, der nogen sinde er målt på kloden.

Mere tørke, smeltende poler, flere oversvømme­lser og stigende vandstand er videnskabs­folkenes klare bud på fremtiden, hvis ikke der bliver skåret ned på udledninge­n af drivhusgas­ser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark