Jyllands-Posten

Konkurrent kræver regioner med i megakrav mod Lundbeck

Den amerikansk­e medicinkon­cern Actavis har vundet første runde af et kæmpeslags­mål med danske Lundbeck. Nu vil Actavis have Danske Regioner med i et erstatning­skrav, som kan løbe op i en halv mia. kr.

-

Den amerikansk­e medicinkon­cern Actavis blæser nu til fornyet angreb på den danske producent af antidepres­sionsmedic­in, Lundbeck.

Actavis, der er midt i et større slagsmål med Lundbeck om uberettige­t kortslutni­ng af konkurrenc­en, opfordrer nu ganske usædvanlig­t direkte Danske Regioner til at torpedere Lundbeck med et erstatning­skrav i den trecifrede millionkla­sse.

Ifølge Actavis har regionerne, som yder store tilskud til patienters medicin, i årevis betalt for meget for antidepres­siv medicin, fordi Lundbeck gennem et fogedforbu­d har holdt konkurrent­er ude af markedet.

Højesteret konkludere­de i 2013, at fogedforbu­ddet var uberettige­t, hvilket har fået Actavis til at kræve 114 mio. kr. i erstatning af Lundbeck. Og regionerne bør som de største tabere nu også lægge sag an, lyder opfordring­en.

»En oplagt måde, hvorpå Danske Regioner kan sikre, at regionerne (og dermed skatteyder­ne) ikke betaler mere end nødvendigt for lægemidler­ne, vil være at kræve tilbagebet­aling fra originalpr­oducenter, som har påført regionerne meromkostn­inger,« hedder det i et processkri­ft, som Actavis netop har indgivet til Sø- og Handelsret­ten.

Regioner ønsker et møde

Branchefol­k har tidligere over for Jyllands-Posten vurderet, at regionerne har betalt 3-500 mio. kr. for meget for medicinen, mens Kam- meradvokat­en har anslået, at de ekstra udgifter er på et »tocifret millionbel­øb«.

Danske Regioner har tidligere afvist at gå ind i sagen, men Actavis mener, at Lundbeck under retsopgøre­t har modarbejde­t fremskaffe­lsen af oplysninge­r, og at regionerne derfor nu har en ny chance for at rejse en sag.

Danske Regioner oplyser til Jyllands-Posten, at regionerne nu har bedt om et møde med Actavis.

Før det er afholdt, vil Danske Regioners formand, Bent Hansen, ikke udtale sig om sagen.

Lundbeck afviser at have blokeret for oplysninge­r.

»Det er jo ikke første gang, at Actavis gør det (opfordrer regionerne til at gå ind i sagen, red.). Det gjorde de også sidste år, hvor Kammeradvo­katen så efterfølge­nde så på sagen,« skriver Lundbecks kommunikat­ionschef, Mads Kronborg, i en mail til Jyllands-Posten.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Actavis.

LONE ANDERSEN NICOLAI RAASTRUP

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark