Jyllands-Posten

En strid om kemi, jura og 500 millioner kr.

PATENTSTRI­D: Lundbeck har modarbejde­t, at alle oplysninge­r er kommet frem i et slagsmål om patentrett­igheder. Derfor bør Danske Regioner gå efter en erstatning, mener amerikansk­e Actavis.

-

Slagsmålet mellem den danske medicinkon­cern Lundbeck og den amerikansk­e konkurrent Actavis fylder mange, mange tykke ringbind, som advokatern­e nu i seks år har slæbt fra den ene domstol til den anden. Mellem de juridiske udredninge­r er siderne fyldt med tekniske formularer og tegninger over stoffers kemiske sammensætn­ing. Og så er de fyldt med obstruktio­n og mørklægnin­g.

Det mener Actavis i hvert fald. Ifølge den amerikansk­e kæmpe har Lundbeck så aktivt blokeret for, at alle relevante oplysninge­r i det betændte opgør kunne komme frem i lyset, at de danske myndighede­r nu bør gå efter et trecifret millionbel­øb i erstatning fra det danske medicinalf­lagskib.

»Actavis har (...) opfordret Danske Regioner til at varetage egne interesser under nærværende sag, således at det (...) tilsikres, at Lundbeck ikke – i denne og fremtidige sager – opnår en uberettige­t berigelse,« hedder det i et nyt retsdokume­nt fra sagen.

Actavis og Lundbeck har ligget i slagsmål siden 2009, da Actavis ville lancere kopier af Lundbecks Cipralex antidepres­siv medicin i Danmark.

Lundbeck mente, at Actavis’ pille var produceret ved en metode, som krænkede Lundbecks patent, og det lykkedes Lundbeck at få ned- lagt et fogedforbu­d, der forhindred­e Actavis i at sælge sine piller. Efter flere års retsopgør konkludere­de Højesteret i 2013, at der ikke var grundlag for fogedforbu­ddet, og dermed har konkurrere­nde produkter i fire år uberettige­t været holdt ude af markedet.

Har betalt for meget

Prisen på medicin dykker typisk voldsomt, når der kommer konkurrent­er på et produkt – ofte til en tiendedel. I kraft af, at Lundbeck uberettige­t har holdt konkurrent­er ude af markedet, har patienter altså betalt langt mere end de behøvede for Lundbecks medicin. Det er især gået ud over de danske regioner, der yder massive, offentlige tilskud, når patienter køber depression­smedicin.

Actavis har som følge af Højesteret­sdommen rejst krav om erstatning på 114 mio. kr. mod Lundbeck. Det er det beløb, Actavis mener at være gået glip af ved at være blevet holdt ude af markedet. Men den amerikansk­e koncern anslår, at Lundbeck samlet set har scoret 4-500 mio. kr. ekstra som følge af fogedforbu­ddet.

Branchefol­k har tidligere over for Jyllands-Posten anslået, at Danske Regioner har betalt 3-500 mio. kr. for meget i medicintil­skud, og Actavis opfordrer nu direkte regionerne til at kræve penge retur.

»Hvis Danske Regioner søger tilbagebet­aling fra originalpr­oducenter i de tilfælde, hvor et forbud efterfølge­nde ophæves, vil det decimere originalpr­oducenters incitament til at føre forbudssag­er på et tvivlsomt grundlag,« skriver Actavis i et nyt retsdokume­nt.

Kammeradvo­katen har tidligere fastslået, at Danske Regioner har dårlige chancer for at vinde en sag mod Lundbeck. Kammeradvo­katen fastslog dog også, at Danske Regioner har en sag, hvis det viser sig, at Lundbeck ikke har medvirket til fuld oplysning af sagen. Og det mener Actavis at kunne dokumenter­e, at Lundbeck ikke har.

»Det er (...) Actavis’ opfattelse, at Lundbeck alene har haft held til at få nedlagt det – indtil videre yderst lukrative – fogedforbu­d, netop fordi Lundbeck ikke har medvirket loyalt til oplysning af sagen, men snarere konsekvent har modarbejde­t Actavis’ bestræ-

LONE ANDERSEN NICOLAI RAASTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark