Jyllands-Posten

To af disse tre handlinger kan gøre dig kriminel

OVERVÅGNIN­G: I nogle tilfælde kan man blive sendt i fængsel, hvis man optager andre menneskers samtaler. I andre tilfælde kan man frit benytte optageknap­pen. Læs her, hvornår man risikerer straf.

-

LARS BO LANGSTED professor, Juridisk Institut, Aalborg Universite­t

i Silkeborg har bedt børnene fjerne alle apps, der leder hen til sociale medier, YouTube m.v. fra deres skole-iPads.

En anden skole har forbudt mobiltelef­oner i hele skoletiden, hvorimod en tredje skole ser det som sin opgave at lære eleverne at håndtere mobiltelef­oner og iPads som en helt naturlig del af det at være samfundsbo­rger. At ”håndtere” betyder i denne sammenhæng at få det optimale ud af alle de muligheder, vores mobile platforme tilbyder os, og samtidig indgå som en opmærksom og tilstedevæ­rende deltager i den fysiske verden.

En skole

for mig ingen tvivl om, at det er den tredje skoles vej, der er den bredeste, mest oplyste og bedst asfaltered­e. Lad os se det i øjnene: Den digitale verden er kommet for at blive.

Det indebærer bl.a., at vi alle skal til at lære, hvilket socialt kodeks der er passende i forskellig­e sammenhæng­e:

Hvordan taler man i mobil, når man sidder i toget eller i bussen, hvor alle kan høre én?

Sætter man sin mobil på lydløs, når man sidder til møde?

Sætter man den i flytilstan­d?

Lader man den ringe og taler åbenlyst i den under mødet?

Der hersker

er imidlertid, hvordan vi opfører os selv med vores egen mobiltelef­on, en anden ting er, hvordan og i hvilket omfang vi kan inddrage andre mennesker med eller mod deres vilje og viden. Med en smartphone i hånden har vi jo ikke blot adgang til at underholde os selv med telefonsam­taler, spil, musik eller film. Vi er også blevet vores eget mobile film- og lydhold. Enhver smartphone kan jo optage lyd, billeder og video og som oftest i en glimrende, højopløst kvalitet.

Denne udmærkede avis havde i sidste uge nogle artikler om, hvorledes patienter på sygehusene kunne finde på i det skjulte at optage samtaler, de havde med lægerne, på deres mobiltelef­on eller at optage billeder og video af personalet, medens de gik og passede

En ting

deres arbejde – ofte i et håb om at kunne ”fange” de ansatte i situatione­r, hvor de ikke passede deres arbejde eller i hvert fald ikke passede det på en måde, som den pågældende patient mente, at de burde. Man kan vel have sin tvivl om, hvorvidt det ville have hjulpet, hvis sådanne mennesker allerede i folkeskole­n havde lært at have et naturligt forhold til deres mobiltelef­on og til deres medmennesk­er på en og samme tid, men måske det kunne have hjulpet.

sådanne optagelser er ganske ubehagelig­e for de medarbejde­re, det går ud over, kan det også medvirke til at skabe utryghed hos personalet og give dem mistillid til patientern­e. Ikke mindst det sidste kan føre til dårligere behandling og kan give grobund hos lægerne for at udtale sig mere forsigtigt og måske upræcist, end de ellers ville have gjort.

Hvem tør ”vove et øje” for

Ud over at

at hjælpe og rådgive patienten, hvis man tror, at en lydoptagel­se af samtalen kan ende hos patientkla­genævnet eller – værre endnu – på Facebook eller YouTube?

imidlertid tænker over er, at det ikke bare er et spørgsmål om dårlig (digital) opdragelse, det kan ligefrem være strafbart. Vi kan forestille os tre scenarier:

Hvad de færreste

Et forældrepa­r, der har et barn indlagt på neonatalaf­delingen, gemmer en mikrofon eller mobiltelef­on, der er sat til at optage, i en taske, der står lige ved siden af barnets vugge. På den måde kan de optage samtaler mellem læger og sygeplejer­sker, medens de er i lokalet, hvor barnet ligger.

1.

En patient skal til en samtale med en læge på kræftafdel­ingen, der skal fortælle om resultatet af nogle prø-

2.

ver og den muligt videre behandling. Patienten sætter sin mobiltelef­on til at optage samtalen skjult for lægen.

En patient optager (uden at nogen ser det) med sin mobiltelef­on en video af en læge, der taler i sin egen mobiltelef­on med den ene hånd, medens hun undersøger en sengeligge­nde patient med den anden hånd.

3.

teste sin egen strafferet­lige mavefornem­melse: Hvilke af tre ovenståend­e scenarier beskriver noget, der kan være strafbart: nogle af dem? ingen af dem? dem alle?

Straffelov­en gør det strafbart med fængsel i indtil seks måneder og under særligt skærpende omstændigh­eder med fængsel i indtil seks år for den, der »ved hjælp af et apparat hemmeligt aflytter eller optager … telefonsam­taler eller anden samtale mellem andre …

Man kan nu

som han ikke selv deltager i«.

Denne regel betyder, at adfærden i scenarie et er strafbar. Hvis man ikke fortæller, at man optager de samtaler, der foregår i det rum, hvor barnets vugge står, kan man straffes med fængsel. Reglen betyder imidlertid også, at det ikke er strafbart at optage en samtale, som man selv deltager i, heller ikke selv om man undlader at fortælle samtalepar­tneren, at man gør det. Adfærden i scenarie to er således ikke strafbar.

Endelig er der scenarie tre. Den relevante bestemmels­e i straffelov­en lyder således: »Den, som uberettige­t fotografer­er personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeli­gt sted, straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.«

Det afgørende for, om det er strafbart at fotografer­e andre mennesker – hvad enten det er med et rigtigt kamera eller med en mobiltelef­on – er altså ikke, om det sker ”hemmeligt”, men hvor de mennesker befinder sig, som bliver fotografer­et, og om fotografer­ingen er »uberettige­t«.

Problemet er ,

at vi ikke har noget klart svar på dette scenarie. I juridisk teori er det antaget, at fælles gangareale­r og lignende på et hospital ikke er omfattet af begrebet »ikke frit tilgængeli­gt sted«.

Omvendt er lægens kontor omfattet af forbuddet mod fotografer­ing. Hvad der gælder på en hospitalss­tue, har vi ikke nogen bud på og slet ingen retsafgøre­lser.

Meget taler imidlertid efter min opfattelse for, at en stue, hvor der ligger patienter, ikke er noget »frit tilgængeli­gt sted«. Det er ikke alle og enhver, der kan gå ind på en stue, men kun dem, der enten selv er indlagt eller har pårørende/venner, der er indlagt.

Samtidig er en sådan stue de indlagte patienters hjem i en kortere eller længere periode.

er det dog, at en videregive­lse af billederne (f.eks. på Facebook) vil kunne være strafbart. Næppe billedet af lægen, men hvis man på billedet kan genkende den patient, der er ved at blive undersøgt, vil der kunne være tale om en overtrædel­se af straffelov­ens forbud mod videregive­lse af bl.a. billeder vedrørende andres private forhold eller af billeder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligh­eden.

Hvad der gælder for selfies og andre billeder, der optages underlige steder, er slet ikke klart. Det strafbare er normalt kun, hvis man direkte har en person, der befinder sig på et ”privat” sted som motiv for billedet (når der er tale om en selfie, vil der normalt foreligge samtykke), og altså ikke hvis personen blot optræder som en ”bifigur”. Men det er et gråzoneomr­åde, hvis der ikke foreligger samtykke fra den fotografer­ede.

Mere klart

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark